Министър Вълчев: Безпрецедентен ръст на разходите за образование в бюджета за следващата година

През тази година направихме значителна крачка в системата на висшето образование и догодина ще увеличим възнагражденията на преподавателите, като минималната заплата за длъжността "асистент" ще е 1300 лева и няма да изостава от учителската заплата. Това обаче ще бъде обвързано със споразумение, тъй като през тази година за първи път имаме политики и стратегически цели на висшите училища. Те съдържат сериозни мерки за промени в учебните програми и за свързаност между университетите, и всичко това е аргумент, че тези разходи са обвързани с реформи, заяви на брифинг в Министерския съвет за проектобюджета за 2021 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той коментира, че в бюджета за следващата година има безпрецедентен ръст на разходите за образование.

"Очаквахме това да бъде оценено и да има дебат за това колко са важни разходите за образование, но чухме, че наливаме средства в нереформирани сфери и че разходите са разхищаващи и безсмислени", заяви министър Вълчев. Той каза, че инвестицията в преподаватели и учители е най-важната инвестиция в системата на образованието, както и в едно общество. По думите министъра "най-важният фактор в образованието е, бил е и ще остане мотивираният и добре подготвен учител и преподавател".

Правим поредната четвърта крачка за увеличение на възнагражденията на учителите, защото вярваме, че може да имаме добро образование само, ако имаме добри учители и ако мотивираме най-добрите ученици да стават учители, заяви министър Вълчев.

Той съобщи, че "през следващата година средната учителска заплата ще достигне 125 процента от средната заплата за страната". Проблемите в образованието са ни, защото в предишни години пестяхме от образованието и най-вече от учителите, заяви министър Вълчев. Според него "най-голямата кражба от бъдещето би била, ако днес спестим от образование и от учители, тъй като чухме обвинение, че е имало кражба от бъдещото".

Министър Красимир Вълчев коментира, че най-ниските заплати на учителите, като процент от средната заплата, бяха когато беше най-голямата учителска стачка /през 2007 г./. Единствената от последните години, когато не бяха увеличавани учителските заплати, беше 2014 г., когато от опозицията са предложили бюджет, отбеляза образователният министър. Той препоръча по темата за образованието различните партии да водят положителен и смислен разговор за общото ни бъдеще.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини