Областният кризисен щаб:До десет души на сватбена церемония заради коронавируса!

Във връзка с усложняването на епидемичната обстановка в Кърджалийско и рязкото покачване на заразените с коронавирус /284 случая само за последните 14 дни или 179 на 100 000/, Областният кризисен щаб въвежда временни ограничителни мерки за срок до 13 ноември 2020 г с цел опазване здравето на населението. Всички заведения, ресторанти, кафенета  и др. на територията на областта ще са с работно време до 24.00 ч. В ритуалните зали за извършване на сватбени церемонии, кръщенета и погребения ще бъдат допускани до 10 човека. Броят на гостите на организирани празненства на закрито(в т.ч. сватби, кръщенета и др.) се ограничава до 30 душипри спазване на противоепидемичните мерки.

Натоварването на здравната система нараства лавинообразно, констатираха участниците във видеозаседанието на Щаба. В момента в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ се лекуват 26 пациенти с COVID-19. 16 от тях са инфекциозно отделение, шестима в пневмологията, четирима в ОАИЛ. Ръководството на болницата е решило да увеличи броя на леглата за коронавирус, за да посрещне потребностите от лечение. В момента в МБАЛ  има 41 COVID – легла, което е близо 12% от капацитета на лечебното заведение.Директорът проф. Тодор Черкезов апелира към солидарно разпределение на тежестта: общинските болници да приемат болнитепо местоживеене, а личните лекари по-активно да се включват в лечението на по-леките случаи, а не само да препращат болните към Спешното отделение. В момента в Момчилград са настанени трима болни, в Крумовград –един.

40-45 на сто от всички направени тестове са положителни, отчитат медиците. По данни на РЗИ към момента 341 души са на домашно лечение, 35 са хоспитализирани, починали са 26.

Областният управител Никола Чанев апелира за засилване на контрола от страна на проверяващите органи и приветства инициативата на МЗ  медиците да призовават за спазване на противоепидемичните мерки с включени фенерчета и сигнални лампи. След екипите на ЦСМП той предложи лекарите от МБАЛ да поемат шафетата и да се включат в инициативата всяка вечер в 20 часа. Чанев подчерта, че общините следва да въведат ограничителни мерки съобразно обстановката по места, които да допълват решенията на Областния щаб. „Очаквам от местните власти адекватни решения и отговорно поведение. За жалост обаче се натъкваме и на съвсем формално отношение – община Кърджали е посочила като противоепидемична мярка затварянето на покрития плувен басейн, който не работи повече от година, далеч преди началото на пандемията“, коментира Чанев.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини