Областният кризисен щаб:До десет души на сватбена церемония заради коронавируса!

Във връзка с усложняването на епидемичната обстановка в Кърджалийско и рязкото покачване на заразените с коронавирус /284 случая само за последните 14 дни или 179 на 100 000/, Областният кризисен щаб въвежда временни ограничителни мерки за срок до 13 ноември 2020 г с цел опазване здравето на населението. Всички заведения, ресторанти, кафенета  и др. на територията на областта ще са с работно време до 24.00 ч. В ритуалните зали за извършване на сватбени церемонии, кръщенета и погребения ще бъдат допускани до 10 човека. Броят на гостите на организирани празненства на закрито(в т.ч. сватби, кръщенета и др.) се ограничава до 30 душипри спазване на противоепидемичните мерки.

Натоварването на здравната система нараства лавинообразно, констатираха участниците във видеозаседанието на Щаба. В момента в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ се лекуват 26 пациенти с COVID-19. 16 от тях са инфекциозно отделение, шестима в пневмологията, четирима в ОАИЛ. Ръководството на болницата е решило да увеличи броя на леглата за коронавирус, за да посрещне потребностите от лечение. В момента в МБАЛ  има 41 COVID – легла, което е близо 12% от капацитета на лечебното заведение.Директорът проф. Тодор Черкезов апелира към солидарно разпределение на тежестта: общинските болници да приемат болнитепо местоживеене, а личните лекари по-активно да се включват в лечението на по-леките случаи, а не само да препращат болните към Спешното отделение. В момента в Момчилград са настанени трима болни, в Крумовград –един.

40-45 на сто от всички направени тестове са положителни, отчитат медиците. По данни на РЗИ към момента 341 души са на домашно лечение, 35 са хоспитализирани, починали са 26.

Областният управител Никола Чанев апелира за засилване на контрола от страна на проверяващите органи и приветства инициативата на МЗ  медиците да призовават за спазване на противоепидемичните мерки с включени фенерчета и сигнални лампи. След екипите на ЦСМП той предложи лекарите от МБАЛ да поемат шафетата и да се включат в инициативата всяка вечер в 20 часа. Чанев подчерта, че общините следва да въведат ограничителни мерки съобразно обстановката по места, които да допълват решенията на Областния щаб. „Очаквам от местните власти адекватни решения и отговорно поведение. За жалост обаче се натъкваме и на съвсем формално отношение – община Кърджали е посочила като противоепидемична мярка затварянето на покрития плувен басейн, който не работи повече от година, далеч преди началото на пандемията“, коментира Чанев.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини