Служител на Областна администрация-Смолян е позитивен, цял отдел работи дистанционно

Служител на Областна администрация е диагностициран с Ковид-19, двама негови колеги са под карантина, а по разпореждане на областния управител Недялко Славов целият отдел работи дистанционно. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Областния оперативен щаб, който за първи път се проведе он лайн.
Вече две седмици сме в червената зона, а случаите в областта растат бързо, подчерта директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. Новодиагностицираните с коронавирус само за седмица са 113, заразените от началото на пандемията са 1017. Активни са 213 случая, от тях 57 са хоспитализирани, 156 са на домашно лечение. Смъртните случаи са 62.
Вече в почти всяко семейство има заразен или близък приятел е позитивен. Затова е изключително важно да се спразват противоепидемичните мерки, към момента те са единствените, които могат да ни предпазят от заразяване. Това подчерта д-р Кубатева. Болниците работят и няма върнат пациент, но и възможностите на медиците имат предел, каза директорът на РЗИ.
Общо 142 са определените легла за лечение на Ковид-19 в областта, капацитет за прием на пациенти има. Изработен е и алгоритъм как пациентите се насочват към лечебните заведения, за да няма скупчване пред определена болница. Линейките в областта са общо 22, 10 от тях са нови, а 6 са и високопроходими за експлоатация в планински район. Така според областния управител няма да се наложи да се ползват допълнително коли на полицията за транспортиране на пациенти.

Величка Петкова

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини