556 435 лева глоба за подвеждаща реклама

Новото откритие Stain Protection System поддържа памучните тъкани в тяхното първоначално изрядно състояние, докато при другите перилни препарати тъканите на дрехите се увреждат по време на пране. Обикновените перилни препарати оставят множество ъгълчета и пукнатини, където мръсните частици могат да проникнат. С Ariel Pro Zim 7 третираните тъкани не оставят свободно място за петната да залепват. По този начин петната се премахват по-лесно.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 556 435 (петстотин петдесет и шест хиляди четиристотин тридесет и пет лева) на "Проктър енд Гембъл Интърнешънъл Опърейшънс СА", Швейцария, за извършено нарушение. Производството е образувано по искане на "Хенкел България" ЕООД. Дружеството присъства на пазара на перилни препарати с продуктите Персил, Рекс, Первол и Силан, съобщиха от КЗК.


Молителят счита, че съдържанието на телевизионната реклама на перилния препарат "Ариел Прозим 7", разпространявана в националния ефир от 15 януари до 30 март т.г., е подвеждащо.


Производството установи, че рекламата на перилния препарат "Ариел Прозим 7" дава информация за новаторска технология за отстраняване на петна и предотвратяване на бъдещото им появяване. Това твърдение принципно се потвърждава от независимия институт за анализи Фрезениус, който обаче изтъква, че за да се постигне този резултат е необходимо материята предварително да бъде третирана с рекламирания продукт минимум 10 пъти.
Видно от доказателствения материал излъчваната реклама на българския пазар не е съдържала ясна, изчерпателна и недвусмислена информация, която да указва задължителното многократно предварително третиране на материята с въпросния перилен продукт за постигане на желания ефект, заявиха от комисията.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини