Доц. Мария Стаевска: Маските не са толкова вредни, колкото ги демонизират

Маските не са толкова вредни, колкото непрекъснато ги демонизират. Ако бяха толкова вредни, нямаше цяла Aзия да ги носи. 

Това заяви доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Александровска болница, по БНТ. 

Носенето на маска намалява вдишването на замърсен въздух и инфекциите, намалява и алергичните състояния, особено през поленовия сезон, категорична е доц. Стаевска. Колкото стерилен е шалът, който носим зимата, толкова стерилни трябва да са и маските, обясни специалистът. 

Тя добави, че маската за многократна употреба трябва да се изпира редовно и е хубаво да се глади като вид дезинфекция.

Хирургичните маски в никакъв случай не пречат на дишането, коментира още специалистът, като заяви, че в практиката си досега не е срещала пациент с контактен дерматит от предпазна маска за лице. 

Проблем по-скоро има с дезинфектантите, някои хора се невротизират и обработват ръцете си през 10 минути, не трябва да се стига до такива състояния, обясни доц. Стаевска. Имаме голяма група хора, които кашлят, като се качат в градския транспорт, това са реактивни реакции, приличат на алергични, но не са алергии, обясни експертът. 

След дразнещи кожата разтвори е важно да се използват овлажняващи кремове. И проветряването - стойте на отворен прозорец, това намалява дразнещите ефекти от дезинфектантите, както и въздействието на вирусите, допълни доц. Стаевска. 

По думите й най-много пациенти се заразяват на семейни събирания в затворено пространство без проветряване. 

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини