Защо да изберем сладкия пред обикновения картоф

В последните години сладките картофи станаха също толкова актуални, колкото и авокадото. Тези кореноплодни са по-екзотичната алтернатива на добрите, стари картофи, които толкова много обичаме.

А ето и кои са основните предимства на сладкия пред обикновения картоф, които вероятно ще ни накарат да се замислим какъв избор да направим при следващото си пазаруване.

Хранителна стойност

Сладките картофи са по-здравословната алтернатива, най-вече заради високото съдържание на витамин А, който подкрепя имунната система и предпазва от възпаления в организма. И в тях, и в обикновените картофи се съдържат редица витамини и минерали, от които се нуждаем ежедневно.

Въглехидратите са по-малко, фибрите са повече, но и захарите. За сметка на тях, сладките картофи съдържат много повече антиоксиданти, които предпазват от сърдечни, неврологични и онкологични заболявания.

Тези кореноплодни съдържат два вида фибри - разтворими и неразтворими. Те подпомагат работата на храносмилателния тракт и намаляват риска от рак на дебелото черво. А в комбинация с антиоксидантите ни гарантират здрав стомах.

Гликемичен индекс

Сладките картофи имат по-нисък гликемичен индекс от обикновените. А той е свързан с това какво покачване на нивата на кръвна захар предизвиква храната, която консумираме. Добре е храните да са с нисък индекс, за да поддържаме и ниски нива на кръвна захар, да намалим риска от развитие на диабет и да регулираме теглото.

Приготвяне

Когато говорим за картофи, първо се сещаме за пържени картофи. Но това е най-нездравословният начин на приготвяне, който можем да изберем. А всички картофи са по-полезни, когато се консумират с кожата, защото така си набавяме повече желязо, калий и фибри.

Сладките картофи обаче са тези, които по-често консумираме, без да белим. Затова най-здравословното (и вкусно) предложение е да ги изпечем на фурна без да играем с белачката, пише Insider.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини