Сачева: Семейства с деца до 14 години, обучаващи се дистанционно, ще получат целева помощ

Родителите могат да си вземат болничен лист, когато става въпрос за карантина. До този момент броят на болничните листа, които са издадени с диагнозата карантина за коронавирус са 50 224, а по-голямата част от родителите предпочитат този вариант тогава, когато има съответните указания, които личните лекари преценяват и съответно издават болнични листа. Това каза за "Бизнес. БГ" социалният министър Деница Сачева.

Тя подчерта, че има и друга възможност - една специално нова помощ, която е определена за семействата на деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно в училище и детско заведение.

"Те могат да получат целева помощ в размер на една минимална работна заплата в случаите, когато се налага да вземат неплатен отпуск, за да могат да гледат своите деца, а тази помощ е достъпна и за безработни родители включително, като днес с решение на Министерския съвет бяха променени и още разширени критериите за достъп до тази помощ, за да може да достигне тази помощ до повече семейства", заяви Сачева.

Социалният министър каза, че подоходната граница е равна на 150% от минималната работна заплата на член на семейството. Т.е. в случай, че доходът на семейството е до 915 лв. на всеки член, тогава имат право да получават тази помощ, която може да бъде пропорционална на дните, в които детето не ходи на училище.

"Т.е. ако е една седмица, ще получи 1/4 от една минимална работна заплата", обясни Сачева.

По думите й този подоходен критерий в момента е доста висок и няма друг подоходен критерий, който е на такава стойност на 150% от минималната работна заплата, "така че дава със сигурност възможност за повече семейства да се възползват от тази помощ".

"От една страна говорим за това, че ние като правителство в момента се опитваме да направим много сериозен баланс между присъственото и онлайн обучението, защото нито едното е нацяло панацея, нито другото в този случай", подчерта социалният министър.

Сачева разясни, че тази помощ е дадена в ситуации, в които родителите вече са изчерпили възможностите за платен отпуск и същевременно нямат никаква друга възможност освен да вземат неплатен отпуск.

Социалният министър каза, че е момента подготвяме мярка, която най-вероятно следващата седмица ще тръгне - това е мярката за затворени бизнеси, с която ще се плаща до 80% от минималната работна заплата на работниците и служителите в сектори, които са затворени със заповед на държавен орган или на местната власт.

"Това постановление, което готвим, се отнася за сектори, които ще бъдат затворени със заповед на държавен орган, най-вече на здравния министър, но и на областни управители и кметове", каза Сачева.

Компенсациите са дължими тогава, когато държавата затвори бизнеса, а когато бизнесът затвори поради фалит или други неблагоприятни последствия в зависимост от ситуацията, може да се ползва 60/40, може да се ползва 80/20 в зависимост от това какъв е секторът, подчера социалният министър.

За детските надбавки Сачева каза, че отново са се върнали към вариант всички деца да получат надбавки, "просто едните ще получат през социалното подпомагане, а другите през данъчното облагане".

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    :)
    : )
    4 0
    09:51, 19 ное 2020
    Това недоразумение лаеше навремето срещу ГЕРБ, по-късно мyтрата Тиквa го напазарува.
  • 2
    Ее
    еееееее
    2 0
    14:49, 19 ное 2020
    Е всичко пак за лилавите! **** ******!
  • 3
    Ай
    ай стига
    2 0
    15:25, 19 ное 2020
    след две седмици народонаселението като забрави обещаното -друго ще кажат. тази отвратителна физиономия твърдеше че управляват мафиоти.
Последни новини