Тържествена литургия за Света Екатерина

Изображение 1 от 6

    Тържествена литургия бе отслужена на днешния празник Света Екатерина. Църковният ритуал трябваше да бъде в едноименния параклис в Димитровград, но с цел да се осигури по-голяма площ и дистанция между посетителите, се проведе в църквата „Свети Димитрий“ в Бригадирския град.

    Службата водеше архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев. Да запалят свещ и да се помолят дойдоха малцина миряни, предимно възрастни хора. Те носеха защитни маски и стояха на дистанция един от друг, каквито са изискванията за предотвратяване разпространението на коронавируса в страната. Беше приготвен и постен курбан от фасул.

    Света Екатерина е почитана от православната църква като великомъченица. В България е приета за покровителка на майките. На този ден жените приготвят питки, намазват ги с мед и ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

    Екатерина е живяла в края на III и в началото на IV век в Александрия. Тя била една от най-образованите жени на своето време. Изучавала философия, литература, медицина. Скитник отшелник ѝ разкрива мъдростта, тайните и чудесата на християнството. Според преданията Екатерина е опитала да убеди тогавашния император, че извършва грешка като преследва християните. Осъдена е на смърт през 305 г., загива заради вярата си едва на 18 години. Преданието разказва, че след смъртта ѝ долетели ангели и отнесли тялото ѝ в Синайската планина.

    Имен ден днес празнуват Екатерина, Катя, Катерина и Катрин.

    „Света Екатерина“ е именувана и многопрофилната болница в Димитровград.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини