Задължително предучилищно образование на 4-годишните в димитрогврадско - месечната им такса ще падне

Задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в детските градини на територията на община Димитровград ще бъде въведено от 2021 година. Това прие днес на редовното си заседание ОбС - Димитровград.

Според кмета Иво Димов, който е вносител на докладната, обществото не е разбрало причината за това предложение. Той сподели, че “звучи наистина все едно ще отнемем детството на децата, ще ги караме да четат  и да пишат домашни - нищо подобно няма, нашата цел е да обхванем онези, които към момента не са записани в детски градини”. Той посочи, че 77 % от децата в общината посещават градини. От тези 77% деца, основната част е в градския център, където са обхванати 99% от децата и проблемът е в крайните квартали и селата на общината.

Таксата за детска градина от 65 лв на тези деца ще бъде намалена, защото държавата поема част от издръжката им, посочи още кметът.

По предложението се изказа и Стефан Димитров, който изрази позицията си, че първоначалната му нагласа е била да подкрепи докладната, но след разговори с родители и общински съветници е размислил и даде предложение това решение да бъде оттеглено за по-късен етап, когато епидемиологичната обстановка с COVID-19 пандемията се нормализира. 

По темата се изказа и председателят на постоянната комисия към ОбС за наука и образование Тодор Тодоров, който застава твърдо зад предложението и поясни, че учебната година за децата и в детските градини започва от 15 септември, което ще отложи влизането в сила на решението до тогава. Тодоров обясни, че на база личния си опит, социализирането на децата в детските градини повлиява изключително положително за бъдещото им приемане, развитие и оставане в училище.

По темета кметът заяви, че закона е ясен и до началото на учебната година през 2023 година задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца в детските градини ще се случи.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Стела
    0 -1
    15:03, 26 ное 2020
    Поредната глупост...
Последни новини