Парламентът прие 450 лв. годишно данъчно облекчение за всяко дете

След като ГЕРБ се отказа от детските надбавки за всички деца, а коалиционният партньор "Обединени патриоти" възрази, парламентът одобри компромисен вариант в бюджета за 2021 г. - данъчни облекчения за всички родители.

За едно дете годишната си данъчна основа ще може да се намали до 4500 лв., за две - до 9000 лв. и за три - до 13500 лв., т.е. ще получи до 450 лв. отстъпка за едно дете, до 900 лв. - за две и до 1350 лв. за три и повече деца. В момента данъчното облекчение за дете е 20 лв.

Освен това родителите с най-ниски доходи ще продължат да получават добавки. Семействата с доход до 410 лв. ще продължат да получават сегашните добавки - за едно дете 40 лв., за две - 90 лв., за три - 135 лв., за четири - до 145 лв. Помощта нараства с 20 лв. за всяко следващо дете. Семействата с доход под 510 лв. ще получават 80 на сто от добавките.

През следващата година ученици в първи и осми клас ще получат еднократна помощ от 300 лв., реши парламентът още при окончателното гласуване на бюджета, което приключи днес.

Според финансовия министър Кирил Ананиев бюджетът за 2021 г. не обслужва партийни интереси, а е изцяло насочен към националния интерес - да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнеса и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи и работата на публичните институции. По думите му той може да се изпълнява от което и да е правителство.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини