Започва кандидатстването за помощта от 24 лв. на ден

От днес започва кандидатстването по новата мярка „Запази ме“ за компенсиране с по 24 лева за работен ден за хората, които са в неплатен отпуск в периода от 29-и октомври до 21-и декември.

Става дума за работещите в дейностите, които затвориха заради наложените противоепидемични мерки, включително и персонала на детски градини и ясли.

На сайта на Агенцията по заетостта са публикувани образците на всички документи, които се попълват и подават от работодателите по електронен път, по пощата с обратна разписка, или на място в бюрата по труда.

В интервю за Българското национално радио социалният министър Деница Сачева уточни, че различните мерки, предприети от правителството могат да бъдат комбинирани от работодателя:

„Всички мерки могат да бъдат комбинирани. Просто един и същи човек – работник или служител, не може да получава всички мерки едновременно. Но един работодател, за различни свои работници и служители може да комбинира различни мерки. Те. Един хотел може да използва както мярката „Заетост за теб“, така и мярката 80/20, така и тази нова мярка „Запази ме“ за тези хора, които работят към заведенията към хотела или към нощните заведения или фитнеси към хотелите.

Социалният министър увери, че Агенцията по заетостта проверява и обработва получените заявления в рамките на 10 дни, след което в петдневен срок парите ще бъдат превеждани по сметките на служителите.

Право на подпомагане, но по друга мярка ще имат и родителите на деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно, като за целта няма да е необходим документ от учебното заведение.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини