Магнитното поле влияе на мускулите, както фитнеса

С напредване на възрастта хората постепенно губят мускулна маса и сила. Причините за това все още не са достатъчно известни, така че изучаването на всички аспекти на мускулното здраве представлява значителен интерес както за учените, така и за всички, които са изправени пред проблема със свързаната с възрастта мускулна загуба.

Екип, ръководен от доцент Алфредо Франко-Обрегон от Института за здравни иновации и технологии на Университета в Сингапур (iHealthtech) установи, че протеинът TRPC1 реагира на слаби колебания в магнитното поле.

Такава реакция обикновено се наблюдава по време на тренировка. Тази чувствителност към ефектите на магнитното поле може да се използва за стимулиране на възстановяването на мускулите, което може да подобри качеството на живот на пациенти с увреждания и намалена мобилност.

Резултатите от съвместно проучване на учени от Университета на Сингапур и Швейцарския федерален технологичен институт са публикувани в списанието Advanced Biosystems.

Магнитното поле и здравето на мускулите

Магнитните полета, използвани от изследователите за стимулиране на мускулите, са само 10-15 пъти по-силни от магнитното поле на Земята, но много по-слаби от обикновения магнит, с който сме свикнали.

Учените предположили, че човешките мускули естествено реагират на слабо магнитно поле.

За да тества тази теория, изследователският екип използва специална експериментална установка за неутрализиране на ефектите на всички околни магнитни полета. Изследователите установяват, че мускулните клетки растат по-бавно, когато са защитени от всички магнитни полета в тяхната среда.

Тези наблюдения убедително подкрепят идеята, че земното магнитно поле взаимодейства естествено с мускулите, причинявайки биологични реакции.

За да демонстрират ролята на TRPC1 като "антена", която реагира на магнитно поле, изследователите генетично променили мускулни клетки, като премахнали от генома протеина TRPC1.

Оказало се, че променените клетки не реагират на никакво магнитно поле. След това изследователите успели да възстановят магнитната чувствителност чрез селективно доставяне на TRPC1 до тези клетки.

Метаболитни промени, подобни на тези, постигнати с упражнения, са наблюдавани в предишни клинични проучвания и проучвания, проведени от доцент Франко-Обрегон. Както се оказало, излагането на магнитно поле само за 10 минути седмично е достатъчно, за да стимулира мускулните клетки.

Защо е откритието е важно

Здравето на мускулите силно влияе върху общото метаболитно състояние на човека - тегло, кръвна захар, нива на инсулин и холестерол и цялостното здравословно състояние. Това е особено важно за хората с различни заболявания, които трудно поддържат високо ниво на физическа активност в ежедневието.

Магнитните полета, симулиращи мускулна работа, могат да помогнат на пациенти, които не могат да тренират поради нараняване, заболяване или слабост.

Сега учените проучват начини за намаляване на зависимостта на пациентите от лекарства при лечението на заболявания като диабет.

"Надяваме се, че нашите изследвания ще помогнат за намаляване на броя на лекарствата, предписвани за лечение на заболявания, и по този начин ще намалят страничните ефекти на лекарствата и ще подобрят качеството на живот на пациентите", казва Франко-Обрегон.

Felix Kurth et al. Cell‐Derived Vesicles as TRPC1 Channel Delivery Systems for the Recovery of Cellular Respiratory and Proliferative Capacities, Advanced Biosystems (2020)

DOI: 10.1002/adbi.202000146

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини