COVID-19 е тръгнал от САЩ, а не от Ухан?

Пандемията от коронавирус може да е започнала от Съединените щати, а не от Ухан. Това сочи проучване, публикувано в Clinical Infectious Diseases и изготвено от експерти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Учените са установили, че 39 души от три американски щата са развили антитела срещу COVID-19 две седмици преди епидемичния взрив в Китай.

Към момента се смята, че коронавирусът е тръгнал от китайския град Ухан. Американският президент Доналд Тръмп неколкократно го наричаше "китайски вирус" и дори обвини Китай в "световно масово убийство" заради разразяването на пандемията. Пекин отговори със собствена реторика.

Учени от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заявиха в понеделник, че тестовете на кръвни проби, взети в САЩ от 13 декември миналата година, разкриват доказателства за антитела срещу вируса Covid-19, известен като Sars-Cov-2.

Пробите са взети повече от две седмици преди официалното потвърждение на огнището на 31 декември в централния китайски град Ухан и месец по-рано от първия потвърден случай на Covid-19 в САЩ на 19 януари, според доклад на CDC.

Антителата се генерират от човешката имунна система, за да идентифицират и атакуват патогени в тялото и са специфични за всеки тип вирус, бактерия или паразит.

"Наличието на тези серумни антитела показва, че изолирани инфекции на Sars-CoV-2 може да са възникнали в западната част на Съединените щати по-рано, отколкото са били признати по-рано", пишат учените от CDC в изследването, публикувано в рецензираното списание Clinical Infectious Diseases.

Констатацията идва след анализ, публикуван в Италия миналия месец на кръвни проби, взети от септември 2019 г., който също показва наличието на антитела срещу новия коронавирус. Във Франция тампон, взет от болничен пациент на 27 декември, по-късно се оказа положителен за коронавирус, се казва в доклад, публикуван в International Journal of Antimicrobial Agents през юни. И двата набора от проби са взети преди вирусът да бъде идентифициран в Ухан и засилват политизирания дебат за произхода на коронавируса.

Два международни екипа за разследване, единият организиран от Световната здравна организация, а другият от медицинското списание The Lancet, се опитват да намирят животински видове, от които се смята, че е прскочил вирусът. Майк Райън, епидемиолог и изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, описва това като търсене на игла в купа сено.

СЗО заяви, че екипът му ще започне разследването си в Ухан. Целта е да се опита да се определи как новият коронавирус е преминал бариерата между животни и хора, начинание, което може да отнеме години и никога да не постигне резултат. Екипът на Lancet ще се съсредоточи и върху ранното разпространение на Sars-CoV-2.

Според американския доклад на CDC изследователите са тествали 7 389 кръвни проби, събрани между 13 декември 2019 г. и 17 януари. Пробите са дошли от жители в девет щата: Калифорния, Кънектикът, Айова, Масачузетс, Мичиган, Орегон, Род Айлънд, Вашингтон и Уисконсин.

Установено е, че 106 са реагирали на тестове за антитела Sars-CoV-2. От тях 39 са събрани между 13 и 16 декември, докато останалите са взети между 20 декември 2019 г. и 17 януари, се казва в доклада.

Учените са направили допълнителни тестове на 90 от тези проби, за да потвърдят, че антителата не са за други коронавируси, като тези, които причиняват обикновена настинка. Според доклада общо 84 или около 93% имат специфични за Covid-19 антитела.

"Тези констатации предполагат, че Sars-CoV-2 може да е бил въведен в Съединените щати преди 19 януари 2020 г.", се казва в него и добавя, че не е възможно да се определи дали инфекциите са свързани с хора, които наскоро са пътували или разпространението е в местната общност.

Точното проследяване на навлизането на патоген в нови популации е важно за прогнозиране на тежестта на случаите, използването на здравни грижи и смъртните случаи на Covid-19, според доклада.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини