Международна операция идентифицира 98 "финансови мулета" у нас

В рамките на международна операция българските правоохранителни органи са идентифицирали 98 "финансови мулета" и са установили 100 неправомерни транзакции на обща стойност 2 491 827 евро, като са предотвратени щети в размер на повече от 13 милиона евро, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията се е провела в 26 държави, в периода 15 септември - 30 ноември, а от българска страна са участвали ГДБОП, прокуратурата и Асоциацията на банките.

Установени са били 4031 "финансови мулета" и 227 души, които са ги набирали, арестувани са 422 души, инициираните разследвания са 1529.

Повече от 500 банки и небанкови финансови институции са помогнали за докладването на повече от 4900 неправомерни транзакции, в които са използвани "финансови мулета", предотвратявайки щети за 33.5 милиона евро.

От МВР обясняват още, че "Финансовите мулета" са съвременен феномен, от който се възползват организираните престъпни групи, занимаващи се с извършване на киберпрестъпления с финансов характер, за усвояване/изпиране на неправомерно трансферирани финансови средства. Според статистика на Европол, в 90 процента от случаите на "финансови мулета" е имало предшестваща киберпрестъпна дейност.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини