S&P: През 2021 г. може два пъти да има парламентарни избори

"Ако на парламентарните избори през март 2021 г. не настъпи някаква голяма политическа промяна, очакваме съставът на следващия парламент да отразява сегашния раздробен политически пейзаж, което ще направи трудно формирането на жизнена правителствена коалиция. Допускаме, че резултатът може да е едно продължително сглобяване на коалиция или дори да се наложи повтаряне на парламентарните избор. При всички случаи очакваме процесът за взимане на политически решения да стане по-сложен."

Това се казва в съобщението, с което агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) обяви миналия петък, че запазва оценката си за рейтинга на България и стабилната перспектива за него.

В събота в родопско село премиерът Бойко Борисов го посочи като пример колко добре управлява и за пореден път остро критикува президента Румен Радев: "Всеки път когато президентът Радев се обади и му потече злобата, през нощта излиза кредитна агенция и казва какво мисли за България. Перспективата за следващата година, за "разрухата" на Радев остава стабилна. Поне за следващите 2 години. Евтини приказки, че от джипа се разхвърляли пари."

Вярно е, че в оценката на S&P има окуражителни думи за позицията, от която Българи влезе в кризата, прогноза, че няма да е чак толкова дълбока и как ще излезе от нея, включително с добри резерви и помощта на общо 30 млрд. евро от Европейския съюз до 2027 г. (или "почти 50% от българския БВП преди пандемията").

Според Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw) само през 2021-2022 г. благодарение и на помощния пакет на ЕС за пандемията общите евросредства на разположение ще достигнат 10% от БВП на България.

На 26 ноември голямата маркетингова агенция IHS прогнозира, че Борисов няма да подаде оставка преди изборите през март 2021 г., най-малкото защото ще иска да внесе в Европейската комисия националния план за възстановяване - условие за достъп до 750 млрд. евро помощен фонд на ЕС. Според IHS в него няма да има някакви големи нови инициативи и за новата година едва ли ще има нови "зелени" инвестиции предвид очакваното бавно съставяне на ново правителство. Агенцията предупреждава, че ако в следващите месеци постоянно има много заразени от COVID-19, властите може да опитат да отложат парламентарните избори, което би събудило и уличните протести.

Но Борисов, а и управляващите, отново четат публично полезните им положителни за тях части от доклада на S&P и спестяват какво пише малко по-надолу в него. Текстът прави анализ на макроикономическо ниво, а не какво реално стига до бизнеса и гражданите. Такъв е примерът на агенцията за антикризисните мерки, сред които се изброяват и схемите пред Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, но анкета на Българската стопанска камара показа вчера, че над 90% от членовете ѝ не са прибягвали до тези инструменти не защото нямат нужда от тях, а защото са твърде бавни и затиснати от тежка бюрокрация.

Ето част от посочените от S&P оценки и предупреждения

- След протестите от 2020 г. вярваме, че нови политически трудности ще последват изборите догодина

- Нужни са структурни реформи, включително подобряване на бизнес средата, но започването им изглежда трудно при задаваща се политическа нестабилност

- Намалена е предвидимостта на бъдещи политически решения, особено в моменти на повишена политическа нестабилност; възможно е на моменти да отслабнат прозрачността и контролът от други институции

- Българският износ - особено на услуги, в които туризмът заема 40% - силно зависи от търсенето в чужбина, което остава нестабилно

- Не мислим, че завръщането заради пандемията на българи от чужбина ще спре тенденцията да намалява работната ръка, населението и емиграцията; това се променя с реформи

- Растежът на икономиката продължава да бъде ограничаван от умерените показатели за БВП на глава от населението и структурни недостатъци на институциите

- Вярваме, че ще е трудно да се усвоят всичките фондове в следващите години, но делът ще би трябвало да е висок

- Някои европейски институции ще продължат да настояват за реформи и обвързване достъпа до евросредства с върховенството на закона, но не вярваме, това да е пречка продължително време, включително защото България се вслушва в препоръките и има добри отношения с Европейската комисия

Не става без работещо правораздаване

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, каза вчера на "Български икономически форум 2020", че доверие в управлението в момента е много трудно да се говори и когато го няма, не може да го възстанови каквото и да е говорене за планове и реформи. "Прекалено голям толеранс беше даден през последните 8 месеца, за да се изготвят насочени мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката", каза тя.

Според нея има сериозно разминаване между планове и реалност за трите години до завръщането на икономиката на нивото от 2019 г.. В тях ще се излее огромен публичен ресурс, който заради корупция и неефективност в управлението може да се насочи към дългосрочни проекти, макар че средствата са предвидени да дадат резултат именно в 2021-2022 г.

"Няма как да не говорим и за съдебната система, която има ключова роля за това кои бизнеси и предприемачи са "добри", кои спазват правилата. Виждаме през последните години публични и зрелищни рейдове срещу предприемачи, за които тепърва ще видим какво ще се случи, когато стигнат до съда, но така или иначе те създават усещане за несигурност в правенето на бизнес в България."

Съдебната система трябва да накаже злоупотребите, които неизбежно ще започнат с разпределянето на внушителни средства още от декември. Когато тя не работи, има голяма вероятност всички планирани средства да бъдат прахосани по начин, който не очакваме и не искаме, добави Костадинова.

"За тази система не виждаме някакъв план за значителна промяна в следващите две години, а това съсипва всичко положително, което ще се случи през това време."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини