Наистина ли имаме очи на тила?

Питали ли сте се защо понякога гледаме и нищо не виждаме? И защо в някои моменти имаме усещането, че някой с гръб към нас ни наблюдва изумително настойчиво?
Дали не изпадаме в ситуацията на д-р Уотсън от романите на Артър Конан Дойл, който в една своя реплика възкликва: "Откъде знаеш какво правя? Да не би да имаш очи на тила си?” А гениалният Шерлок Холмс отвръща: „Не, обаче пред мен има добре излъскан посребрен кафеник.”

Иван Христов, невробилог в БАН и участник в конкурса FameLab 2009, ще отвори очите ни за работата на учените в сферата на преработката на зрителната информация! Който ще е на днешното Café Scientifique ще чуе неща, които не би искал да види!

За да са сигурни, че разговорът ще бъде понятен за всички ни, организаторите са поканили за модератор Георги Балджиев, комуникатор на науката, биолог в Института по ботаника при БАН.

Сега сте в правото си да възкликнете нещо изненадано. Такова струпване на необичайности извън стереотипите, с които сме заливани, си заслужава:

  1. Учен, млад, българин. Иван Христов е на 29 години и след завършването на НПМГ „Акад. Л. Чакалов” с профил биология следва молекулярна биология в СУ „Св. Климент Охридски”. Защитава с отличие магистърската си теза и от 2004 година е научен сътрудник в института по Невробилогия към БАН.
  2. Някой си признава, че науката може да е неразбираема, без да ни накара да се чувстваме тъпи. Пак учен, пак млад, отново българин. Георги Балджиев е биолог в Института по ботаника при БАН. През 2007 печели трета награда и наградата на медиите на финала на конкурса за комуникация на науката FameLab. От тогава се занимава активно с комуникация на науката и не пропуска възможност да сподели страстта си към нея.
  3. Разговори за наука си вървяли с кафето. Канят ни на 30 юли, от 17.45 до 19.45, в НДК на кафе с приказки за наука, в поканата се споменава за очи на гърба, модератор, споделяне, страст и безплатен вход
  4. Не е изненада. Не сме си го организирали ние. Заслугата е на British Council

    Учен, млад, българин. Иван Христов

    Георги Балджиев се занимава активно с комуникация на науката и не пропуска възможност да сподели страстта си към нея.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини