Lamborghini Diablo - мокър сън, бленуван плакат на стената или един суперавтомобил на 30

Изображение 1 от 4

    Спор няма: Lamborghini Diablo е мокър сън и фантазия за цяло едно поколение деветдесетарски деца.

    Изключително атрактивен и нечувано бърз за времето си, италианският спортен автомобил е украсявал стените на хиляди момчета и момичета по целия свят, а днес, 8 декември, той навършва 30 години, което си струва да бъде почетено с малко история.

    Култовото Lambo се появява на пазара през 1990 г. С него италианците искат да влязат в новия XXI век подобаващо. И успяват.

    Именно с Diablo Lamborghini отварят няколко нови страници в историята си. Бетонират и традициите си в "клиновидния" дизайн, който и до днес е емблема на марката.

    Lamborghini Diablo се появява през 1990 г., но разработката на суперавтомобила започва пет години по-рано под кодовото название Project 132. Серийната версия е оборудвана с 5.7-литров V12 двигател, генериращ мощност от 485 к.с. и 580 Нм максимален въртящ момент.

    И ако днес това звучи достойно, но не и впечатляващо - имайки предвид, че вече се продават стандартни седани с по-висока мощност от тази - то преди три десетилетия Diablo се превръща в най-бързия сериен автомобил на планетата. Максималната му скорост достига главозамайващите 325 км/ч.

    И всичко това без хидравличен усилвател на волана, нито каквито и да е други асистенти за безопасност. За сметка на това списъкът с екстри е включвал електрически стъкла, кожен интериор и климатик.

    През 1993 г. на пазара се появява версията Diablo VT, която вече разполага с по-лек волан и още няколко дребни екстри, улесняващи шофьора. Това е и първият спортен модел на Lamborghini (и вторият изобщо за компанията), разполагащ със задвижване на четирите колела - след грубоватия джип LM002.

    Две години по-късно Lamborghini представя хардкор версията Diablo SV, която е само със задно предаване и има мощност 510 к.с. През същата 1995 г. италианската компания показва Diablo VT Roadster, което е първият серийно произвеждан кабриолет на компанията.

    През 1999 г. Diablo получава фейслифт и оптимизиран двигател, който вече разполага с 529 к.с. и 605 Нм максимален въртящ момент. Това е и първият път, в който Diablo се предлага с екстра, която в днешно време е стандартна за всички коли - ABS или система против блокиране на колелата при агресивно спиране.

    Година по-късно приказката приключва и моделът е свален от производство. По това време Lamborghini вече е собственост на Audi, която пък е част от концерна Volkswagen Group.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини