Ева ще извежда космически туристи (видео)

Снимка: http://blog.theavclub.tv

На най-голямото частно авиошоу в света EAA Adventure 2009 бе първият публичен полет на самолета носител White Knight Two, предназначен за извеждане в космоса на туристически космически кораби. Самолетът е на Virgin Galactic, казва се "Ева" (Eve), и по време на демострацията в управлението му се е включил лично основателят и Ричард Брансън. 

Полетът е бил безпроблемен. На видеото можете да видите Белия рицар 2. Струва си, а и ще разберете защо две. На мен по специално ми заприлича на летящ катамаран. Крилете му са 43 метра, има два фюзелажа, между които трябва да бъде закрепен космическия кораб Space Ship Two.

Първите полети с кораб ще бъдат в края на 2009 г. Белият рицар ще издигне кораба на височина  15 километра, след което ще се разкачат и корабът ще достигне коосмическото пространство на собствените си двигатели.

Самолетът носител преминава през период на изпитания, демонстрацията  на авиошоуто е 17-тия в серия изпитателни полети, при един от които Белият рицар достигна 16,5 км.

32% от акциите на Virgin Galactic бяха купени наскоро от Aabar Investments, компания от Обединените Арабски Емирства, за 280 млн долара. Според Space.com, част от тези пари ще са за развитие на програмата за извеждане на спътници в орбита с търговска цел с White Knight Two. Извеждането на работещи спътници в орбита се очертава като перспективен и динамично развиващ се отрасъл на частната космонавтика.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини