Защо е полезно да плачем

През по-голямата част от човешката история сълзите са били възприемани като белег на слабост и неспособност за зряло справяне с проблемите около нас. Учените обаче са категорични, че ако не бяха сълзите, животът на хората щеше да бъде много по-сложен и нездравословен. Плачът действа като балсам не само на човешката душа, но и на човешкото тяло.

Може би най-основната функция на сълзите е, че те ни позволяват да виждаме. Буквално. Сълзите овлажняват очните ябълки и клепачите, като по този начин предпазват слизестите ципи. Ако няма овлажняване, няма и зрение. 

Сълзите са и ефективен унищожител на вредни микроби. Нямате нужда от скъпи антибактериални кърпички и препарати, при положение че разполагате (при това напълно безплатно) с вашите собствени сълзи. Те имат силно антибактериално и антивирусно действие, което отблъсква всички микроби, натрупали се по нас през дългия работен ден. Сълзите съдържат ензима лизозим, който унищожава само за 5-10 ми¬нути 90-95 процента от бактериите.

Биохимикът Уилям Фрей открива, че освен опасните микроби сълзите отстраняват и токсините от човешкото тяло. Той стига до заключението, че емоционалните сълзи (тези, които са причинени от голяма мъка или нещастие) съдържат повече вторични токсини, отколкото сълзите, предизвикани от някакво раздразнение (какъвто е случаят при беленето на лук). Чрез плача токсините, които причиняват стрес, се изхвърлят от нашето тяло. Много учени са склонни да сравняват ефекта от плача с този от посещението в масажно студио - и след двете не остава никакъв спомен от натрупания стрес.

Макар да звучи странно, сълзите също така повишават настроението на човека. Тази закономерност е свързана с нивото на манган в човешкия организъм. Колкото по-високо е то, толкова по-реални са шансовете често да бъдете подвластни на негативни чувства като нервност, тревожност, агресивност, умора. Плачът прави точно това - понижава стойностите на мангана и в същото време премахва някои от най-опасните химикали, които се образуват в нашето тяло вследствие на стреса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини