Доказано: Не се учим от грешките си

"Ще се поуча от грешките си" е комфортно клише, когато сбъркаме нещо. Но това твърдение не е вярно – според ново изследване ние се учим от това, което правим правилно.

Мозъчните клетки (по-точно невроните) стават по-ефективни, когато правят правилен избор, а не грешен. Изследователите са направили опити с маймуни – когато маймуната отговаряла правилно „мозъкът й получава сигнал, който й казва: „Направи го правилно”, пояснява професор Ърл Милър.

Учени добавят, че при успех невроните предават информацията много по-ефективно и ясно, което кара маймуната до известна степен да отговори и на следващия въпрос правилно. След грешка обаче шансът следващият й отговор да бъде верен не е повишен.

В изследването приматите трябвало също така да преместват своя поглед от монитора, на който им били показвани картини, при всяка задача. Те разпогали с определено време за отговор и при грешка не получавали награда. Повече за изследването - на marieclaire.co.uk

Резултатите от това проучване на университета в Масачузец дават нови данни към разбулването на процеса на разбиране, възможностите за по-ефективно обучение и коригирането на проблеми в усвояването на знания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини