Съветът на 104-годишен докторант към внуци и правнуци: Учете. Учете постоянно

"Времето, което си пропилял, е времето, което никога няма да си върнеш. Затова трябва да знаеш как най-добре да го използваш. Това, което не си направил днес, е твърде късно да направиш утре." Думите са на 104-годишния Лусио Чикито. Той е докторант. През 2020 г. той изпраща дисертация до Университета в Манчестър. Започнал я преди 77 години. За него разказа BBC.

Проучването му е свързано с опита да разреши проблем, с който се е сблъсквал в кариерата си на инженер. По време на пандемията от COVID-19 най-накрая успява.

"В професионалната ми работа по отношение на реките и потоците имаше проблеми, които привличаха вниманието ми. Един от тях беше свързан с определянето на максималното количество вода, което може ефективно да се извлече от река. Сега, по време на пандемията, най-накрая открих решението и приключих дисертацията си. Изпратих я в края на септември", разказва Лусио. Той се надява трудът му да повиши ефективността при използването на водата от хидроенергийните и напоителните системи.

"Щастлив съм, че съм имал дълъг живот - казва той пред камерата. - Винаги съм бил зает. Никога не съм спирал да работя. Не съжалявам за дългите нощи, нито за тежката работа. Нямам нужда от нищо друго, само от добро здраве и го имам. След 104 години имам добро здраве. Моята тайна? Много плодове. Ям много плодове. Къпя се със студена вода. Мисля, че затова нямам бръчки."

Разхожда се всеки ден с кучето си. Стига до реката и спира там, за да се моли и размишлява. Активността му никога не секва. "Постоянно съм активен - казва той. - Ако не чета нещо, уча."

Има голямо семейство, което е край него. Дори и да не присъства физически, се чуват, разговарят. Лусио има 12 внука - шест момичета и четири момичета, и 8 правнука, най-малката е двугодишната Алисия. Двамата имат специална връзка, въпреки че ги разделят 102 години. С натрупаната си мъдрост той я учи колко голяма е стойността на учението.

"Невероятно горди сме с него - казва внучка му Каролина. - Не само заради възрастта му, а и защото той все още продължава да ни учи. Да приключиш докторат на 104 години! Това ни показва, че животът продължава без значение на каква възраст си."

"Той винаги ни е учил да работим, за да постигаме мечтите си, да се трудим здраво, защото те няма да паднат от небето", допълна Каролина.

Лусио усеща подкрепата на цялото си семейство. "Обаждат ми се, говорим. Наричат ме Тито. Цялото семейство ми помага, имам подкрепата на всичките си деца. Съветът ми е да учат, да учат постоянно."

Лусио е роден в Меделин, Колумбия. Започва докторантурата си в Университета в Манчестър преди 77 години, има успешна кариера като инженер, съосновател е на най-голямата енергийна компания в Колумбия.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини