Китай осъществи първия полет на новата си ракета "Чанчжън-8"

Китай успешно осъществи първия полет на новата си ракета-носител "Чанчжън-8" /CZ-8/ с пет спътника на борда, съобщиха световните агенции.

Стартът е бил осъществен от космодрума Вънчан в южната провинция Хайнан в 6:37 часа българско време. След 15 минути ракетата е достигнала хелиосинхронна орбита на височина 512 километра. Там от нея са се отделили петте спътника - един експериментален апарат и четири частни сонди.

Сегашният старт се явява 356-и поред за ракета "Чанчжън".

Моделът CZ-8 е двустепенен с течни нискотемпературни двигатели, работещи с екологично чисто гориво. За разлика от другите ракети от тази серия, новият модел използва течен водород и течен кислород. Вследствие на изгарянето им се отделя вода, което прави двигателя безвреден за околната среда.

CZ-8 е предназначена за извеждане на космически апарати на гео и хелиосинхронни орбити. Ракетата е с обща дължина 50,3 метра и с маса 356 тона при излитането. Тя може да изведе полезен товар от най-малко 4,5 тона до хелиосинхронна орбита на височина 700 км.

Друга особеност на ракетата е , че нейната конструкция предвижда възможността за повторното използване на двигателя от първата степен и на двата ускорителни блока. След излитането те могат да осъществят меко кацане. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини