Д-р Денев: На всеки от спешните центрове им се иска да получават по 1000 лв. всеки месец, ама това няма как да стане

В редакцията на СмолянБГвести работещи в спешните центрове в областта се обаждаха с въпроси: защо, след като са обявени като работещи на първа линия с коронавирус, не получават по обещаните им от държавата хиляда лева на месец. Обаждания получихме от фелдшери, медицински сестри и шофьори на линейки от почти всички центрове в областта. Медицинските служители твръдяха, че от март месец до сега са получили максимум три пъти от допълнителното възнаграждение, а някои и по-малко. По думите им "не минавало ден без да имат повикване за пациент с коронавирус. Толкова малко хора сме, че както и да го смятаме всички месечно поемаме сигнали за пациенти с коронавирус. Но ние изобщо не знаем как изобщо се разпределят и изплащат парите. Кой и как ги разпределя. Често някой колега като получил пари за въпросния месец  и е бил например със сестра, която е била в този екип, но не е получила от неудобство си ги разделяме по 500 лева, защото така е честно", разказваха работещи от спешните центрове в областта. Всички пожелаха анонимност. На днешния брифинг на Областния щаб за противодействие на коронавируса се опитахме да зададем въпросите им. За съжаление д-р Денев ги прие като лични и обвини екипа ни във "вземане на страна" и отказа да отговаря на въпросите докрай. А на въпрос дали той получава по 1000 лева месечно допълнително, той категорично отказа да отговори като поема "риска" медията ни да" интерпретира, както си иска отказа му". Ето и обяснението на д-р Денев за това как се разпределят въпросните допълнителни хиляда лева.

д-р Велин Денев-директор ЦСМП-Смолян: "Мен ми е странен този въпрос, открито съм обяснявал като съм ходил по проверки по центровете. И на мен са ми задавали този въпрос. Методиката за плащане е проста, който е участвал в мисии по обслужването на даден пациент и най-вече колко време е, защото не знам дали се разбира от всеки служител, че няма как да сравняваме 12 часово дежурство в ковид отделение с обслужен един пациент за 15 минути при спешно повикване. Води се постоянна отчетност кой колко е извършил за определения месец посещения, съответно колко време е бил експозиран и контактен на болния и съответно, когато времето е достатъчно той бива определен и получава хилядата лева. Няма никакъв проблем."

репортер: Има проблем д-р Денев. Вие ли го решавате това с 15-сетте минути или държавата го решава, защо се сравнявате с ковид отделение?

Отговор: д-р Велив Денев: Няма как да не се сравнявам  с ковид отделение.

репортер: Вие или държавата го решавате за тези 15 минути. Линейкаджиите и сестрите отиват, качват болния и си вършат работата, вие ли решавате за тези 15 минути ?

Отговор: д-р Велин Денев: Вие май не го разбирате това което ви го казвам, пълномощията са дадени на директора на ЦСМП./ бел.а д-р Девен е директор на ЦСМП за област Смолян/

репортер: Т.е. вие го решавате, кой как ще получи и за колко минути?

Отговор:д-р Велин Денев: Решава го това дали какво е отчел дейността с фиша за спешното повикване.

репортер: Как така в Доспат, Девин да речем са получили от март до сега по два, три пъти, в Смолян също?

Отговор: д-р Велин Денев: А вие знаете ли колко ковид са имали в Доспат например. Нали имате информация отвътре? За това ви казвам, че колкото са работили, толкова са получили. Повикванията в Доспат са общо 115 на месец, а в Девин са 400 на месец.

репортер: Ама и в Девин са получили по три пъти д-р Денев от март до сега?

Отговор: д-р Велин Денев: Да, толкова ще получат. Толкова им е дейността. Вие какво искате, да се получат пари за неизвършена дейност. Каквото са отчели във фишовете това са получили.

репортер: Държавата ли ви определя сумата, с която разполагате или вие го правите?

Отговор: д-р Велин Денев: Не е вярно нито едното нито другото. Парите се отделят по проект и документацията контролната е достатъчно голяма и всяко нещо може да се провери. Създали сме документация за туй време достатъчно много и тя се изпраща всеки месец в министерството, така че винаги може да се провери кой каква работа е свършил и колко е получил. Т.е няма как този, който не е работил да получи нещо отгоре. Макар че, както разбирам от вашия въпрос, на всеки му се иска по 1000 лева всеки месец да вземе, ами открито го заявявам - това няма как да стане. Цялата ни дейност подлежи на контрол.

репортер: А те не обслужват ли всичките центрове ковид всеки месец?

Отговор: д-р Велин Денев: Казах, че повече няма да отговарям.

Подобни сигнали обаче се оказа, че са получавали и други медии, като колегите от тв Фотон-К, те също настояха д-р Денев да даде по-подробна информация относно защо обявените хиляда лева за хората от първа линия нямат нищо общо с реалната ситуация? Д-р  Денев отговори така: Значи, няма лекар от ЦСМП, който да не е получил възнаграждението от 1000 лева за обслужване на ковид-болни. Това мога да ви кажа.

репортер: Т.е., всички тези хора ни лъжат нас всички медии?

Отговор: д-р Велин Денев: Казах още един път: на всеки му се иска всеки месец да вземе по 1000 лева, без да работи. Който е обслужил си е получил.

репортер: Д-р Денев, вие получавате ли по 1000 лева?

Отговор: д-р Велин Денев: Позволете ми да ни ви отговоря, с риск да си интерпретирате както искате моя отговор ...

Анелия Веселинова


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини