Заболяваемостта от коронавируса спада, смъртността в Смолянско остава висока

Данните за последната седмица, изложени от директора на РЗИ-Смолян – д-р Мими Кубатева, показват отрицателен седмичен ръст. „14-дневната заболяемост за област Смолян е по-ниска от предходната, 232.8 на 100 хил. при 434.2 за страната. За съжаление, 14-дневната смъртност все още е висока, 37.7 на 100 хил. при 26.21 за страната. Леталитетът е 9.1 при 3.42 за страната. Починалите през седмицата пациенти са 20, всички с придружаващи заболявания, като 7 са във възрастовата група от 50 до 64 години, 11 между 65-79 години, двама над 80 години. 10 от починалите са били на изкуствена вентилация, 7 на кислородотерапия.“

През седмицата в региона са взети 200 PCR-проби, от които 90 са положителни. Направени са 235 бързи теста за антитела, от които 172 са отчели положителен резултат. Направени са 283 бързи антигенни теста, от които 11 положителни. От всички антигенни теста 214 са от домовете във Фатово и Ровина, където няма отчетени положителни резултати.

Във връзка с имунизацията срещу COVID-19 и готовността за изпълнението на Националния ваксинационен план, д-р Кубатева поясни, че през изминалата седмица в РЗИ-Смолян е изготвена пътна карта на имунизационния процес, която ще бъде публикувана на официалния сайт на инспекцията. В нея са описани дейностите и организацията, като са определени специализирани имунизационни кабинета, които ще бъдат ситуирани по един в РЗИ-Смолян, МБАЛ-Смолян, МБАЛ-Мадан, МБАЛ-Златоград, един в болницата за рехабилитация в Девин, един в Центъра за спешна медицинска помощ и един в Медицински център-Смолян. Чрез тези кабинети ще бъдат обхванати всички желаещи медицински специалисти и помощен персонал от лечебните заведения. Четирите фази на Националния имунизационен план предвиждат първо да бъдат ваксинирани медиците, на втори етап – социалните работници и служители от сферата на образованието, както и домуващи в социални институции, трети етап ще обхване хората, работещи в рискови отрасли (ВиК, Енерго, общински служители), и на четвърти етап – хората от рисковите групи, над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Д-р Кубатева уточни, че за момента РЗИ-Смолян не разполага с фризер поддържащ -70 градуса, но към средата на януари се очаква да бъде доставен такъв. До неговото получаване, в инспекцията ще се доставят ваксини от РЗИ-Пловдив и ще се съхраняват в хладилник за не по-дълъг период от 5 дни.

Относно извършеният контрол през седмицата за спазване на противоепидемичните мерки, директорът на РЗИ-Смолян отбеляза, че само през почивните дни, съвместно с органите на ОД МВР Смолян, са извършени проверки по търговски обекти и обекти в к.к. Пампорово, във връзка с откриването на туристическия ски-сезон в събота (19.12.2020г.). Констатирани са нарушения, предимно в търговските обекти. Съставени са 4 акта и предстои връчването на още 1.

„Към 21 декември в МБАЛ-Смолян се лекуват 46 пациента с доказана ковид-инфекция, като двама от тях са на интензивно лечение. Прави впечатление, че през последната седмица броят на пациентите, които търсят нашата помощ, намалява.“, съобщи директорът на областната болница – д-р Марин Даракчиев.

„От направените през седмицата 161 броя PCR-теста в лабораторията на областната болница, 63 са от стационара, 47% са отчели положителен резултат.“, допълни д-р Даракчиев.

Д-р Велин Денев – директор на Центъра за спешна медицинска помощ–Смолян, представи данни за общия брой повиквания към ЦСМП, като за първите 11 месеца на 2020-та те са около 19 хил., при 21 хил. за същия период от предходната 2019-та година. От началото на декември т.г. до момента повикванията са 1733, като за същия период на 2019-та те са 2035. През месец ноември т.г. търсенето на спешна медицинска помощ е било най-голямо – 1889 повиквания, при 1824 за същия месец на 2019-та.

Д-р Денев отбеляза, че през последните две седмици се наблюдава известно успокояване на обстановката, относно работата с пациенти с коронавирус, и при спешната медицинска помощ. „Екипите са на линия и към момента е подадена информация само за един шофьор от структурата, заразен с COVID-19, който е поставен под карантина. От началото на пандемията до момента екипите от ЦСМП-Смолян са се отзовали на всички повиквания.“

Относно твърденията за неизплатени на персонал от ЦСМП допълнителни възнаграждения за работа с пациенти с коронавирус, д-р Денев отговори, че средствата се отделят по проект и контролната документация се следи изключително стриктно. На база на отчетените фишове за изработени часове от екипите, се изпраща ежемесечна справка до Министерството на здравеопазването.

„Служителите на ОД на МВР Смолян изпълняват ежедневните си служебни задължения, свързани с противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и безопасността на движението, като същевременно се включват активно в контрола по спазване на въведените противоепидемични мерки. През изминалите почивни дни, съвместно с органите на РЗИ и ОДБХ, по разпореждане на Главния секретар на МВР, се проведе специализирана полицейска акция на територията на страната, включително и в област Смолян, за спазване на противоепидемичните мерки в търговските обекти. Бяха извършени проверки на 113 обекта, наред с тях са съставени 142 предупредителни протокола на управители на търговски обекти и на граждани за неспазване на противоепидемичните мерки. Проверка е извършена и на 240 лица поставени под карантина.“, информира гл. комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР Смолян.

Във връзка с предстоящите почивни дни, гл. комисар Димов допълни, че отново по разпореждане на Главния секретар на МВР, стартира специализирана полицейска операция за съблюдаване спазването на противоепидемичните мерки.

В заключение, заместник-областният управител Владимир Гърбелов, който ръководи днешния редовен ежеседмичен брифинг, във връзка с разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян, д-р Мими Кубатева, д-р Марин Даракчиев, д-р Велин Денев и ст.комисар Николай Димов отправиха призив към гражданите да спазват противоепидемичните мерки по време на празниците.

Членовете на Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян отправят пожелания за светли Коледни и Новогодишни празници и изразяват благодарности към медиците, служителите на институции, всички дарители, медиите и гражданите, които се включиха в борбата срещу болестта през 2020-та година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021

Случаен виц

Последни новини