Морковите не са единствената храна, полезна за очите

Морковите с богатото си съдържание на бета-каротин не са единствената храна, която влияе благоприятно върху здравето на очите според Германската асоциация по хранене.

Спанакът, доматите, броколито и мангото също съдържат бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А, пише БТА. Той предпазва очните ретина и леща от свободните радикали - нестабилни молекули, които увреждат клетките.

Бета-каротинът е каротиноид - растителен и животински пигмент. Други каротиноиди с подобни функции са лутеинът и зеаксантинът, припомнят специалистите.

Срещани в много листни зеленчуци, както и в царевицата, тези вещества намаляват риска от образуването на очно перде и дегенерация на макулата - увреждане на ретината, което настъпва при възрастните и води до загуба на зрението.

Специалистите допълват, че с антиоксидантните си свойства витамините С и Е също влияят добре върху очите и ги предпазват от действието на слънчевата светлина.

Основен източник на витамин С са цитрусовите плодове, а витамин Е се съдържа в растителните мазнини, лешниците и пълнозърнеститепродукти.

Данните от проучване, обхванало 1000 германци, показват, че 83 процента от тях са наясно с ползата от морковите за доброто здраве на очите. За сравнение - само 27 процента знаят, че спанакът също оказва благоприятен ефект.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини