С над 19 хиляди лева популяризират гайдата като инструмент от траките до днес

Гайдата като инструмент от траките до днес ще популяризира Сдружение „Дельо Хайдутин“-Златоград, след като председателят му Тодор Кайков подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на проект „Гайдата – от траките до днес“. Безвъзмездната финансова помощ е 100% – в размер на 19 520.00 лв., и се предоставя в рамките на процедура на МИГ "Кирково-Златоград" – Мярка 7.5.1 „Инвестиции за отдих и туристическа инфраструктура и съхраняване на нематериалното културно и природно наследство на територията на МИГ "Кирково – Златоград" от Стратегията за водено от общностите местно развитие.

Проектът цели да популяризира местния фолклор и гайдата като инструмент, познат още от времето на траките, да допринесе за разнообразяване на културния живот на населението в общините Златоград и Кирково, да представи природното и културното наследство на района като фактор за подобряване на местното туристическо предлагане. Основните дейности, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта са организиране и провеждане на два концерта на самодейния гайдарски състав „Дельо Хайдутин“, като за участие в събитията ще бъдат поканени и други самодейни изпълнители от региона – музикални, танцови и певчески. Единият концерт ще се състои на централния площад в град Златоград, а вторият – на територията на Скално-култовия комплекс „Каменният град“ в община Кирково.

Фолклорното събитие в град Златоград ще бъде съпроводено от беседа за деца и младежи на тема „История на гайдата от траките до днешно време“. Беседата ще се проведе на открито, в двора на музея на Взаимното училище. Майстор на гайди ще бъде поканен да демонстрира на живо начина на изработка на традиционната родопска гайда. Беседата ще бъде отворена за широката публика и предварително афиширана в програмата на събитието, като в нея могат да се присъединят и други посетители на музея и туристи. Изборът на мястото на провеждане на втория гайдарски концерт е обвързан с идеята да се популяризират местните природни феномени и тракийски светилища, да се направи асоциативна връзка между величието на природата, величието на гайдата и нейното древно начало от времето на траките, да се даде начало за разработване на нов туристически продукт, включващ елементи на културния туризъм (фолклора) и природния (екологичния) туризъм. Като съпътстваща фолклорното събитие дейност се планира провеждане на открит урок за ученици на тема: „Природните скални феномени и тракийски светилища – част от местното природно наследство“. Децата и младежите ще направят обиколка с гид за разглеждане на природните феномени „Лъвът“, „Крокодила“, „Гъбата“, скалните гробници (пещери), ще научат за живота на траките, за техните вярвания, ще им бъдат демонстрирани тракийски ритуали.

Събитията ще се проведат през лятото и есента на 2021 г. при условие, че не са налични противоепидемични мерки и ограничения.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини