Храните, които се грижат за дебелото черво

Ракът на дебелото черво е все по-често срещано онкологично заболяване, което засяга и все повече млади хора. Затова е важно да знаем какво вреди на тази част от храносмилателната система и какво можем да направим, за да подпомогнем нейното правилно функциониране. Именно от червата тръгват и повечето заболявания, затова и тяхното здраве е наистина от съществено значение.

Дебелото черво е краят на храносмилателния канал. В него живеят милиони бактерии, някои от които полезни, а други - вредни или безвредни. То извършва микробно смилане на храната, както и резорбирането на вода и електролити от нея. По този начин участва в процеса на хидратация на тялото. Съхранява и помага за отделянето на отпадъците от храната, която консумираме.

И точно както храненето ни влияе на мозъка, сърцето и всеки друг орган, така не без значение е то и за дебелото черво. А ето и кои са храните, които да включим в менюто си, за да му помогнем да се прочисти и да намалим риска от развитие на рак.

Боб и леща

Всички представители на това семейство са пълни с голямо количество фибри. Затова и хората, които ги консумират редовно, имат 35% по-малък риск от развитието на полипи в дебелото черво, които могат да прераснат в ракови образувания. Тези храни съдържат и фитохимикали, които имат противоракови свойства.

Кафяв ориз и киноа

Важно е да консумираме пълнозърнести храни, преминали през минимална обработка. Именно затова и кафявият ориз е по-полезен от белия - съдържа много повече фибри, които прочистват дебелото черво.

Чия

Фибрите и тук са причината да я включим в менюто си. Две супени лъжици се равняват на 10 грама фибри, което е 40% от дневните ни нужди.

Фибрите повлияват на дебелото черво на клетъчно ниво, а и помагат за по-лесното изхвърляне на всички токсични вещества от процеса на преработване на храната.

Броколи, карфиол, брюкселско зеле

Доказано е, че редовната консумация на порция варени зеленчуци от тези три вида намалява риска от рак на дебелото черво с 24%. Причината отново са фибрите, предава The Healthy.

Сьомга, сардини и пъстърва

Покрай всичките си други ползи, те са полезни и за дебелото черво. Омега-3 мастните киселини, които съдържат, могат да спрат растежа на раковите клетки в дебелото черво и дори да ги унищожат.

А при хора, които страдат от това заболяване, водят до намаляване на риска от смърт, причината от него.

Орехи

Причината отново са омега-3 мастните киселини. Тези ядки съдържат конкретно алфа-линоленова киселина, която прочиства дебелото черво. Но орехите подпомагат създаването и на по-здравословна чревна флора, предотвратяват и появата на тумори.

Кисело мляко

Всички знаем колко е полезно - заради пробиотиците, които съдържа. Благодарение на тях, при редовна консумация, може да намали риска от рак на дебелото черво с близо 40%. Полезните бактерии намаляват и количеството газове, които се отделят при консумацията на някои храни, като плодове и зеленчуци.

Какво да избягваме

За добро здраве на дебелото черво и за намаляване риска от онкологични заболявания, трябва да забравим за преработените меса, да намалим количеството червено месо, да се придържаме към пилешкото и рибите и да не пием повече от една чаша алкохол на ден.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини