Кои са суперхраните на 2021 г.

Преди да захапем здраво домашните тренировки (или да се впуснем в поредната мъчителна диета), е добре да обърнем малко по-специално внимание на един много сериозен фактор в заличаването на следите от празниците - храните, които според специалистите са най-важни.

По въпроса Eat This, Not That! се консултират с доктор Пени Крис-Етертън, която е и научен съветник в HumanN. От висотата си на учен, дамата изброява и осемте суперхрани, които да държим изкъсо в менюто си през 2021 г.

Зеленолистни зеленчуци

Първи в списъка на доктор Крис-Етертън са листните зеленчуци, защото са бедни на калории, но богати на куп хранителни вещества - фибри, витамини (A, B, C, E и K) и минерали (калций, магнезий, калий, селен, цинк и желязо).

Не им липсват и флавоноиди, и каротеноиди, които помагат за предотвратяване на възпалителни и хронични заболявания.

Ядки и семена

"Ядките и семената са източник на растителен протеин, здравословни мазнини (ненаситени мастни киселини), фибри, минерали (магнезий, калий, калций, растително желязо и цинк), както и на витамини В1, В2, В3 и витамин Е", уточнява доктор Крис-Етертън.

Съдържат също и антиоксиданти, и полифеноли, които са прочути с противовъзпалителните си свойства. Помагат за контролиране на телесното тегло, холестерола в кръвта, триглицеридите и нивото на глюкозата.

Доказано е също, че ядките намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, диабет тип 2 и метаболитен синдром. Имат пръст и в сваляне процента на общата смъртност, риска от рак и свързаната с възрастта когнитивна функция.

Риба и морски дарове

Както знаем, тези морски супер герои преливат от омега-3 мастни киселини, които също намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, внезапна сърдечна смърт и съсирване на кръвта.

Поддържат лигавицата на артериите ни гладка и пазят от увреждането й, отделно вдигат нивата на HDL (добрия) холестерол.

Горски плодове

Според Healthline, плодовете са фул с витамини, фибри и антиоксиданти. А всички знаем какви чудеса правят с храносмилателната ни система фибрите и какви помощници са, щом тръгнем да отслабваме. Антиоксидантите пък намаляват риска от рак и редица възпаления.

Цитрусови плодове

Така и така сме на тема плодове, да не пропуснем тяхно величество цитрусите. Те са щедри на различни хранителни вещества, включително витамини А, С, В6, калций, калий, фолиева киселина, магнезий, фосфор и мед.

Подобно на горските си братовчеди, са известни със своите антиоксидантни свойства и не само предпазват от рак, но държат мозъка ни в час и се грижат за свежия и здрав вид на кожата ни. Още едни отличници в хранителния бранш!

Богати на нитрати плодове и зеленчуци

Такива са цвеклото, зелените листни зеленчуци (като спанак), целината, морковите, цитрусите, нарът и динята.

И тук е научно доказано, че храните с високи нитратни нива засилват ефекта от физическите натоварвания, свалят кръвното налягане и държат в кондиция мозъчната функция, според Healthline.

Пълнозърнести

Те са титулярите в класацията с източници на фибри. Доктор Крис-Етертън съветва да хапваме по-често амарант, ечемик, елда, царевица (включително под формата на пълнозърнесто брашно и пуканки), просо, овес, киноа, кафяв или див ориз и ръж.

Бобови растения

Както пълнозърнестите храни, така и бобовите растения са топ източник на фибри, да не говорим колко нискокалорични са. Славят се и с високото ниво на протеини, което е супер, решим ли да избягваме повечко месните ястия през 2021 г.

Сред най-видните представители на този вид са нахутът, фъстъците, черният боб, зеленият и черноокият грах (папуда), фасулът (включително и този от лима), соята и лещата.

И тук две мнения няма - бобовите растения спомагат за подобряване на гликемичния и липидния контрол, за понижаване на кръвното налягане и холестерола, участват активно в контрола на теглото и намаляват риска от сърдечни заболявания, според Medical News Today.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини