Борис Джонсън обяснява в парламента защо британците са отново в локдаун

Британският премиер Борис Джонсън обеща, че правителството му ще използва всяка секунда, за да предпази възрастните и уязвимите от бързо разпространяващия се коронавирус, предаде Асошиейтед прес. Това той направи в изявлението си в парламента, където трябваше да обясни пред депутатите защо жителите на Англия отново са в локдаун заради пандемията.

Заради днешното заседание депутатите прекъснаха ваканцията си за Коледа и Нова година.

Очаква се те да одобрят новите мерки, защото сред тях има широк консенсус за нуждата от по-строги ограничения за овладяване на бързо разпространяващата се инфекция.

Джонсън припомни, че сега има фундаментална разлика в ситуацията, защото в страната вече има ваксини и те са средството за излизане от пандемията. Относно новия вариант на коронавируса, засечен в Обединеното кралство, по думите на Джонсън няма основание да се мисли, че той е устойчив на ваксините, отбелязва Ройтерс.

В страната нарастват новите случаи на зараза, смъртните случаи и хоспитализациите. Вчера Великобритания съобщи за над 60 000 нови случая на зараза за денонощие, а през последните седем дни над 391 000 души са дали положителен тест, което е с 44 процента повече в сравнение с предишната седмица. Само в болниците в Англия има над 26 000 пациенти с коронавирус, което е с 40 процента повече в сравнение с първия пик на пандемията през април.

В понеделник Джонсън обяви, че новият локдаун ще е в сила поне до средата на февруари. Дотогава правителството се надява да даде по една доза от ваксините срещу вируса на 13 милиона души, които са най-изложени на риск, което може да позволи известно отпускане на рестрикциите.

Парламентарната сесия бе свикана в момент, в който нараства гневът заради хаотичната стратегия на правителството относно образователната система по време на пандемията. Като част от последните мерки Джонсън разпореди училищата в Англия да затворят, но някои депутати искат да получат гаранции, че те ще бъдат отворени отново в средата на февруари.

"Когато започнем да излизаме от локдауна, обещавам, че те ще бъдат първото, което ще отворим. Този момент може да настъпи след междусрочната ваканция през февруари, въпреки че трябва да сме изключително предпазливи относно графика, който да следваме занапред", добави премиерът.

Той уточни, че за разлика от предходното излизане от локдауна през миналата пролет, този път ще се действа поетапно, а не всичко да се отваря наведнъж. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини