Жена простреляна при атаката на Конгреса, открити подозрителни устройства

    След прекъсване заради щурм на привърженици на Тръмп, Конгресът поднови работата си.

    Американският Сенат отхвърли с голямо мнозинство възраженията срещу изборната победа на избрания за президент Джо Байдън в Аризона, с което гарантира, че гласовете за него от щата в колегията на електорите ще се запазят, съобщи Асошиейтед прес.

    Конгресът свика в сряда извънредно съвместно заседание, за да потвърди гласуването на избирателната колегия, спечелено от Джо Байдън, в лицето на неумолимите усилия на президента Доналд Тръмп да отмени изборите и да се придържа към Белия дом.

    Насилието избухна, когато депутатите бяха в процес на удостоверяване на гласовете на електорите, спечелени от новоизбрания президент Джо Байдън. Бе наредено да сложат противогази и да се барикадират вътре, докато служителите на реда се опитват да възстановят реда на фона на хаоса, съобщава FOX News.

    Съобщава се, че протестиращите са разбили стъклени врати и властите са извадили оръжията си, за да защитят сградата. Сертифицирането беше спряно, след като Конгресът отстъпи, тъй като хаосът ескалира отвън и вътре в сградата на Капитолия.

    Пенс, който скъса с Тръмп и отказа да отхвърли електоралните гласове и да ги върне обратно в щатите, беше изведен от залата. В сградата е имало изстрели.

    Около Капитолия са намерени три подозрителни устройства с тръбни компоненти и проводници, научи Fox News. Не е ясно дали предметите са взривни вещества.

    Жена е била простреляна фатално в Капитолия. Ашли Бабит е ветеран с 14 години служба във ВВС, яростен привърженик на Тръмп. Не е ясно как е станал фаталният инцидент.

    Новозибраният президент на САЩ Джо Байдън заяви днес, че се надява демократът Джон Ософ да спечели сенаторско място, след като според прогнозите неговият съпартиец Рафаел Уорнък побеждава на единия от двата балотажа в щата Джорджия за американския Сенат, предаде Ройтерс.

    Байдън обеща да работи както с демократите, така и с републиканците за справяне с пандемията от Ковид-19 и да побърза с кандидатурите за членове на своето бъдещо правителство.

    Според него изглежда, че избирателите в Джорджия са дали мнозинство на демократите в Сената.

    Хиляди поддръжници на президента Доналд Тръмп, включително членове на крайнодесни групи, се събраха във Вашингтон, за да протестират срещу заседанието на Конгреса, на което трябва да бъде потвърдена победата на Байдън на изборите през ноември.
    Тръмп обеща да направи обръщение пред протестиращите в парка "Илипс" близо до Белия дом.

    "ГОЛЕМИ ТЪЛПИ!", написа президентът в Туитър.

    Един от синовете му - Ерик Тръмп, наелектризира демонстрантите с безпочвени конспиративни теории.

    "Има ли тук някой, който наистина да мисли, че Джо Байдън е спечелил изборите?", заяви той, на което множеството му отговори: "Не."

    Полицията в американската столица мобилизира всичките си 3750 служители за опазването на обществения ред, в което са включени също така Полицията на Капитолия, която охранява Конгреса, Парковата полиция, Сикрет сървис и над 300 души от Националната гвардия на града.

    Органите на реда казаха на протестиращите да не носят своите огнестрелни оръжия във Вашингтон, където действат някои от най-строгите закони за огнестрелните оръжия в САЩ и е забранено откритото носене на такива оръжия.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини