Глобалното затопляне е продължило въпреки пандемията

Едва ли има две мнения по въпроса, че 2020 г. беше ако не най-лошата година, то поне най-странната от десетилетия насам.

И всичко заради пандемията. В първите месеци на социално дистанциране се забеляза, че оставането на много хора по домовете се отразява положително на околната среда и чистотата на въздуха дори.

Въпреки това от средните температури през месец декември зависеше дали 2020 г. ще постави нов антирекорд и ще се превърне в най-горещата година в историята.

И след като официалните данни излязоха, можем да отдъхнем, че това не се случи, но пък положението определено не е розово... даже никак.

Според данни, разпространени от Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA), 2020 г. е втората най-гореща в историята, като в тази негативна класация отстъпва на 2016 г.

Средната температура през изминалата година е била 14.87 градуса по Целзий, което е само с 0.02 градуса по Целзий по-студено от 2016 г. и 0.98 градуса по Целзий над средното.

Но за северното полукълбо 2020 г. всъщност е била най-горещата в историята. С 1.28 градуса по Целзий над средното за 20-ти век, пише NBC.

Според данните на NASA, които използват горе-долу същия механизъм на измерване и отчитане като NOAA, изминалата година си дели първото място с 2016 г., като средната температура е изравнена.

Положението е доста тревожно и когато погледнем ледниците. През 2020 г. арктическият лед се е простирал на около 10 милиона квадратни километра, с което отново се изравнява с 2016 г. по най-малка площ.

Цели 103 наименувани бури са настъпили през изминалата година, което изравнява рекорда от 2018 г. Повърхността на световния океан пък е била с 0.76 градуса по Целзий над средното за 20-ти век.

По този показател най-зле е било положението единствено през 2016 и 2019 г. С отчетени 0.78 градуса по Целзий над средното за миналия век, миналия декември се е оказал осмият най-топъл от 1880 г. насам.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини