Тръгна най-късото и най-скъпо метро в света

В Берлин завърши официалната церемония по откриването на най-късата метролиния в света - "Канцлерското метро" наричано от местните жители, предаде ДПА.

За първи път по маршрута от Централната гара в Берлин до Бранденбургската врата ще се возят пасажери. През първия ден от експлоатацията на най-късата метролиния в света всички ще имат право да се возят в нея безплатно, съобщиха от компанията за градския транспорт в Берлин.

Това ще бъде най-късата и най-скъпата линия на метрото в столицата на Германия. Дължината на линията е точно 1,8 км и има само 3 спирки (Централната гара, Бундестага, заради който немците наричат линията "Канцлерското метро" и Бранденбургската врата). Линията още не е свързана с останалата част на берлинското метро. Въпреки това се очаква, че тя ще бъде ползвана активно, най-вече от туристите, тъй като се намира в сърцето на града.

За да изминат разстояниет от първата до последната спирка жълтите вагони на метро влака се нуждаят само от 3 минути време. Строежът на метрото продължи 14 години и струваше на немския данъкоплатец 320 милиона евро. Столицата на Германия има 146 км метро линии и най-голямата метро мрежа в цяла Германия.

"Дълго време спорихме дали изобщо има смисъл от такава линия. Това обаче е минало. Сега гледаме напред и се радваме на този първи сегмент от бъдещата ос, която ще свързва Бранденбургската врата с Александър плац – центъра на източната част", заяви кметът на Берлин Клаус Воверайт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини