Условни присъди за трима от обвиняемите по делото за опасните отпадъци

След споразумение с прокуратурата трима от обвиняемите за аферата с вноса и преработка  на опасни отпадъци получиха условни наказания. Това са бившият ръководител на плевенската екоинспекция Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов.

Тримата се признаха за виновни пред Специализирания наказателен съд по обвинението, че са част от престъпна група, извършвала престъпления срещу околната среда.

По това дело подсъдими са и братята Пламен и Атанас Бобокови и бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков.

Плевенският бизнесмен Николай Миховски също е сред обвиняемите.

Срещу тях разследването продължава и предстои внасяне на обвинителен акт.

Вероятно прокуратурата ще ползва признанията на призналите вината си в процеса по същество.

Споразуменията са обичайна практика в специализираната прокуратурата. В изключителни случаи съдът отказва да ги одобри. Те носят на призналите вината си значително по-ниски присъди, включително и условни.

Само преди дни Софийският районен съд обяви за незаконен 24-часовия арест на бизнесмена Пламен Бобоков. Той беше задържан на 9 юли миналата година - малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влязоха в сградата на президентската администрация.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини