БАЗ и СЗБ се отказват от протестно отваряне на заведенията

Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ се отказват от протество отваряне на заведенията на 1 февруари, става ясно от обявената в неделя позиция на двете организации.

След проведени юридически консултации от БАЗ и СЗБ стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност, заявяват в позицията си БАЗ и СЗБ.

Двете организации заявяват, че са готови да поемат наложените на персонала административни глоби, но не могат да позволят да бъдат подложени на наказателно преследване.

"Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс. 

Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него", заявяват БАЗ и СЗБ.

Решението е подкрепено от 87,4 на сто от членовете на организациите, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала.

"С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред.

От двете организации отбелязват, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата, като мярка за превенция на разпространението на COVID-19.

"Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици," заявяват БАЗ и СЗБ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини