Рискът от зараза с коронавируса е до три пъти по-малък за хората, които носят очила

Хората, които носят очила, са изложени на до три пъти по-малък риск от зараза с коронавируса, пише "Индипендънт", позовавайки се на резултатите от индийско изследване.

Единият от начините, по които вирусът може да проникне в тялото, е като хората докосват очите, носа или устата си след контакт с него. Очилата обаче пречат на човек да търка често очите си, в резултат на което рискът да се зарази намалява.

Изследването, публикувано в електронната библиотека medRxiv, е обхванало 304 души (223 мъже and 81 жени) - пациенти на болница в северната част на Индия на възраст между 10 и 80 години, които са били наблюдавани две седмици миналото лято. От тях 19 процента са съобщили, че през по-голямата част от времето носят очила.

Изследователите са установили, че участниците са докосвали лицата си до 23 пъти на час, а очите - средно три пъти на час. Оказало се, че рискът от зараза с Ковид-19 е с два до три пъти по-малък сред изследваните лица, които са носили очила.

"Докосването и триенето на очите със замърсени ръце може да бъде важен път на заразяване. Дългосрочната употреба на очила може да предотврати многократното докосване и триене на очите", пишат авторите на изследването.

Лекарите препоръчват на хората, които носят контактни лещи, да преминат към очила, за да избегнат потенциалното предаване на коронавируса от ръцете към очите си. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини