Затягат условията за отчетите при финансирането на проекти в културата

По искане на кмета на Хасково Станислав Дечев Общинският съвет затегна условията за финансирането и отчетността по финансираните проекти в областта на културата.

След докладна на градоначалника съветниците гласуваха днес промени в Наредбата за подпомагане на местната култура. Като основен мотив в предложенията си за промените Дечев посочва, че през 2020 година от бюджета на община Хасково са разпределени 190 хил. лв. за проекти в сферата на културата. От тях по изпълнение проекти към 31-ви декември 2021 година са отчетени едва 45 500 лева. Затова той предложи затягане на контрола по отчетността.

Една от промените в Наредбата е, че при кандидатстване вече ще се отразява дали подаващият творец, читалище или организация имат неотчетени дейности при предходно финансиране на проект.

Нов момент в наредбата е при неотчитане на дейностите по финансирана разработка в срок, изпълнителят й да връща получените средства до 15 дни след получаването на писмено известие за това.

В случай, че става въпрос за частично усвояване на полученото по проект финансиране, или пък ако отчетите им са одобрени частично, ще трябва да връщат останалата сума.

Заради епидемичната ситуация и наложените мерки, които възпрепятстваха осъществяването на част от заложените по проектите дейности, кметът Дечев предложи срокът за изпълнението на инициативите от 2020 година да бъде удължен през тази година до 30-ти юни.

По предложение на председателя на Комисията по култура Деян Янев общинските съветници приеха като промяна и предложението на ръководителя на СК „Рона“ Милена Налбантова да се дофинансират от местния бюджет  утвърдени за града културни събития, които бяха извадени  от Културния календар на Община Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зр
    Зрител
    5 -1
    12:02, 26 фев 2021
    Време е да се затегне контрола там в тези институции защото всеки лапа и прибира а отчет и култура нула.

Още новини

Последни новини