Баба Марта се развихри в общината

    Баба Марта дойде в общината с много настроение и провокира фантазията на мнозина. В някои от населените от община Първомай украсата за 1 март е по-богата и празнична отколкото за Коледа и Нова година.

    945.15 лева от мартеници събраха читалищните дейци от село Градина. Тяхната кауза продължава да бъде изграждането на камерна сцена. Залата вече е подготвена за боядисване. Закупени са необходимите материали и е поръчана сцената. Осигурено е и лед осветление.

    Бабомартенски дървета, окичени с мартеници има в града и село Караджалово. То бе украсено от самодейците от местното читалище като по този начин отбелязаха и Деня на любителското изкуство: „С настроение и надежда за здраве и щастливи дни посрещаме хубавия месец март, казаха те и пожелаха здраве на всички! А Деня на самодееца отбелязаха с  вкусна торта и хорце.

    Пред входа на Община Първомай беше изправена арка, украсена по идея на Зорка Каразапрянова. Арката е закичена с големи Пижо и Пенда и балони в цветовете на националното ни знаме. Пред нея бяха връчени наградите на победителите в конкурса „Да окичим дървото на Баба Марта“.  Там бе подредена и изложба с мартеници, участвали в конкурса.

    В червено-бяло е украсено и читалището в село Искра. В градинката пред него на жителите се усмихват две големи кукли, облечени в червено и бяло. Наша читателка ни изпрати писмо: „Екипът на местната управа , в лицето на Тодор Налбантов – кмет на с. Искра и доброволци, подаряват на гостите и жителите на селото много пролетно настроение чрез украсата по повод Баба Марта. В българската традиция символът на пресукания конец е знак за красота, за жизненост и здраве.“

    Баба Марта можеше да се срещне и във всички детски градини, където с блага усмивка раздаваше от своите мартенички на децата, а те прескачаха огън за здраве.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини