5 здравословни тенденции, които не трябва да следвате

Здравословният начин на живот започна да набира все по-голяма популярност сред поколенията. Независимо дали става дума за младежи, които искат да влязат във форма за лятото, или пък за възрастни хора, които искат да се погрижат за здравето си, следването на определени диетични режими се разпространи из целия свят.

Заедно с различните диети и ограничения, на преден план излязоха и няколко уелнес тенденции като паста за зъби с въглен или сок от целина, които уж трябва да ни осигурят по-дълъг и по-добър живот. Те започнаха да се популяризират из социалните мрежи, като набързо се превърнаха в задължителни за доста хора.

Въпреки че може да има известна истина за някои от техните предимства, тези тенденции често не отговарят на здравословния си имидж и дори могат да навредят на вашето здраве.

Ето петте здравословни тенденции, които е по-добре да пропуснете:

1. Кето диета
Кетогенната диета се фокусира върху приема на храни, които са с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерено количество протеин.

Преминаването на кетогенен режим стимулира тялото да използва мазнини вместо въглехидрати за енергия. Това състояние се нарича кетоза. Кето диетата първоначално е била създадена като средство за лечение на епилепсия и може да има някои предимства за хората със захарен диабет.

Знаменитости и инфлуенсъри в социалните мрежи рекламират кето диетата като начин за отслабване, макар че тя е по-ефективна като краткосрочна стратегия. „Тя помага на хората да отслабнат, защото строгото ограничаване на въглехидратите ви осигурява по-малко калории като цяло“, казва д-р Джо Карсън пред Insider. Според него, всяка ограничителна диета е трудна за поддържане, а кето диетата увеличава риска от последици за здравето като:

♦ Камъни в бъбреците

♦ Чернодробно заболяване

♦ Недостиг на витамини, особено А, С и К, както и фолиева киселина

♦ Високи нива на липиди в кръвта, което увеличава риска от сърдечни заболявания.

♦ Рак

2. Шотове с ябълков оцет
Ябълковият оцет е ферментирал ябълков сок. Някои твърдят, че той има антиоксидантни свойства и може да помогне при загуба на тегло и за по-добро храносмилане. Има някои изследвания, които показват, че ябълковият оцет може да намали апетита, ако се приема преди хранене, но това не е достатъчно за да доведе директно до загуба на тегло.

Някои проучвания също така дават основание да се предположи, че ябълковият оцет може да предотврати скокове в кръвната захар при хора с диабет. Когато се консумира умерено обаче той не представлява значителна опасност за здравето. Все пак, заради киселинността му може да увреди емайла на зъбите или да влоши киселинния рефлукс.

Ако искате да отслабнете или да подобрите храносмилането си, д-р Даниела Новотни предлага следните съвети, с които да замените пиенето на ябълков оцет:

♦ Спазвайте добре балансирана диета с постни протеини, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

♦ Бавно намалявайте размера на порциите си.

♦ Избягвайте да ядете, когато не сте гладни.

♦ Яжте бавно.

♦ Яжте повече храни с високо съдържание на фибри като ядки, боб и ябълки.

♦ Пийте достатъчно вода.

3. Паста за зъби с въглен
Пастата за зъби с въглен е тъмна паста за зъби, приготвена с активен въглен. Той обикновено се използва за абсорбиране на излишните токсини в тялото, появили се след отравяне или предозиране.

Тъй като е абразивна, смята се, че пастата за зъби с въглен помага за избелване като се бори с петната. Все пак зъболекарят Скот Йънг казва пред Insider, че все още няма категорични доказателства за това твърдение. Всъщност, пастата за зъби с въглен може да навреди на зъбите ви, като износи защитната им бариера. Това ги кара да станат по-чувствителни и ги оставя по-податливи на кариеси.

Вместо да използвате такъв вид паста за избелване, Йънг препоръчва следното:

♦ Избелваща паста за зъби, одобрена от специалист.

♦ Комплект за избелване на зъби в домашни условия.

♦ Избелващи процедури при зъболекар.

4. Сок от целина
Пиенето на сок от целина се зароди като тенденция поради неговите антиоксидантни свойства. Според някои хора, той помага за отслабване, предпазване от рак и лечение на акне. Сокът от целина е пълен с хранителни вещества като калций и магнезий, като със сигурност не е лоша напитка за консумация.

Все пак няма доказателства, че сокът от целина може да излекува хронични заболявания или да изчисти акнето. Пиенето му не е вредно, но превръщането на целината в сок отстранява фибрите, правейки я по-малко хранителна и полезна. Така че, диетолозите предлагат да се насочите към яденето на целина, а не към пиенето ѝ.

5. Детокс диети
Детокс диетите са предназначени да освободят тялото ви от токсини, натрупани от яденето на големи количества захар или пиенето на алкохол.

Въпреки че тези диети могат да доведат до бърза загуба на тегло, тя обикновено е временна. Тъй като детоксикиращите диети най-често са с ниско съдържание на протеини, по-голямата част от загубата на тегло е вода или мускули. Често срещаните видове детокс диети включват:

♦ Фастинг

♦ Течни диети

♦ Ограничаване на някои храни като захар и млечни продукти

Според д-р Клаудия Хлип, черният дроб има за задача да премахва токсините от тялото ви, така че няма нужда да преминавате на детокс диети. Те често са доста ограничаващи, което може да ви изложи на риск от хранителен дефицит. Някои подобни диети, като течните, причиняват и скокове в кръвната захар, което може да бъде опасно за хора с диабет.

Как да живеем здравословно?
Уелнес тенденциите идват и си отиват, но препоръките за здравословен начин на живот остават същите – спазвайте добре структурирана диета, спете достатъчно и спортувайте редовно.

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини