Еврото заменя лева на 1 януари 2024 г.

България започва подготовка за приемане на еврото от 1 януари 2024 г., става ясно от изменението на постановлението на Министерския съвет за създаване на Координационен съвет за подготовка за членство в еврозоната.

Според документа до 30 юни тази година този съвет трябва да изработи проект на национален план за въвеждане на еврото в страната. Индикативната дата за членство е 1 януари 2024 г.

В постановлението се посочва още, че съпредседателите на Координационния съвет ще са министърът на финансите и управителят на БНБ. Друга промяна е, че решенията на Съвета ще се вземат с обикновено мнозинство, а не с квалифицирано, както първоначално беше заложено в проекта.

Според документа Комисията за финансов надзор ще отговаря за превалутирането и реорганизацията на счетоводните системи. Министерството на финансите ще следи номиналната и реалната конвергенция на икономиката на страната. За мерките за защита на потребителите и преизчисляването на цените от лева в евро ще отговаря Министерството на икономиката.

БНБ пък ще отговаря за дизайна на българските евро монети, адаптирането на банкоматите и изтеглянето на българските левове от обращение.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Аб
    Абсолютни
    12 -5
    16:43, 6 мар 2021
    Тъпаци.
  • 2
    Gr
    gr
    9 -3
    17:44, 6 мар 2021
    Споко до тогава ЕС няма да има Европа ще се раздели на богати идиоти и бедни идиоти.Бедните идиоти ще могат да ходят при богати само с код и номер.Пък богатите идиоти никой няма да ги ебава за нищо и ще се наложи сами да си берат селско стопанската продукция.Или ще наемат арабски идиоти които лежат по цял ден
  • 3
    Мн
    много лесно се лъже
    15 -4
    17:50, 6 мар 2021
    народонаселението. няма никакво значение пазаруването сп евро. ако заплатата ти е 400 евро. пък и най -важното което народонаселението и през проЗтата му кратуна не минава е ,че отказа от лева е отказ от суверенитет. друг да ти печата парите е голямо зло. обаче говедото се кефи на еврото. щото е проЗто говедо
    • Са
      Само да те светна
      1 -1
      23:05, 7 мар 2021
      Печатницата на БНБ и в момента печата евро !
    • ИА
      И аз да те светна
      1 0
      03:42, 9 мар 2021
      Когато една държава иска да увеличи производството си тя си обезценява парите. Така се задвижва икономиката без да се теглят кредити. С еврото ще трупаме задължения към запада.
  • 4
    Ще
    ще взема да стана Дъновист
    6 -2
    09:18, 7 мар 2021
    Та тоя дядка бил казал,че след 45 години комунизъм ще има малко почивка и после ще дойде много по лошо което ще продължи оак 45 години. Е. Дойде. Лъжа и лицемерие. БЪЛГАРИЯ СТАНА КОЛОНИЯ НА ЗАПАДА
Последни новини