Румънският вътрешен министър: Испания ще вкара в дневния ред темата за Шенген, докато председателства Съвета на Европа

По време на председателството на Съвета на Европа Испания ще вкара в дневния ред присъединяването на България и Румъния в Шенген. Тя ще поеме щафетата от Швеция през юли тази година, съобщи румънският вътрешен министър Лучиан Боде, цитиран от Аджепрес. 

“Съветът по правосъдие и вътрешни работи ще заседава на 28 септември. Испанското председателство ще реши, в зависимост от дискусиите и заключенията, постигнати в подхода, който има с Австрия, дали това ще се случи през септември или през октомври, ноември, декември. Може да има и извънреден съвет”, коментира Боде в Букурещ.

Той подчерта, че целта на страната е 2023 да бъде годината, в която членството на Румъния в Шенген бъде гласувано и процесът на присъединяване приключи.

„За нас е много важно вече да нямаме никаква неяснота и несигурност от страна на която и да е държава-членка, различна от Австрия. Посещението на австрийския вътрешен министър Герхард Карнер в Букурещ тази седмица е част от усилията на Румъния да обясни допълнително, ако е необходимо, условията, при които извършва своите дейности по защита на външните граници на Европейския съюз”, каза Боде. 

Той изрази мнение, че това посещение на Карнер в Румъния го е убедило, че страната е напълно готова за Шенген. “Решението е политическо. Отговорността на Министерството на вътрешните работи се свежда до оперативния и техническия компонент - тези два компонента са напълно реализирани", добави Боде. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини