"Като видя как музиканти са наобиколили началника и ми става кофти"

"Написал съм около 60 песни - самостоятелно и с "Ъпсурт", повече от 90% не ги въртят (в медиите - б.р.). Знаете ли защо? Защото не са достатъчно добри. Не всеки ден се правят хитове. Хората ме знаят със 7-8 песни".

Това заяви пред бТВ Ицо Хазарта. Така той коментира идеята медиите да бъдат задължени със закон да излъчват определен процент българска музика. Тя бе рециклирана под формата на обещание миналата седмица, когато музиканти се появиха в Министерския съвет при премиера Бойко Борисов - за да настояват за помощи за свои колеги, които пандемията и въведените от държавата мерки срещу нея са оставили без доходи.

Вербалният антажимент, че ще се въвежда задължителна квота за БГ музика и в държавните, и в частните радиа и телевизии, дойде лично от министър-председателя.

"Иван иска да бъде певец. Песните на Иван не ги въртят по радиата, по телевизиите, не ги гледат много хора в интернет. Всичко това би трябвало да покаже на Иван, че би трябвало да се ориентира в друга сфера. Но вместо това Иван иска държавата да направи закон за песните на Иван", обясни Ицо Хазарта.

Рапърът отговори и на критики, че в клиповете му имало красиви жени, което било един вид нелоялна конкуренция за "сериозните артисти":

"Аз да спра да снимам красиви жени в своите клипове. На участия ходя с балет, те са красиви. Да слагам портрети на исторически личности, на Филип Тотьо, на княз Батенберг, на Паисий...".

Той призна, че във Франция има подобна квота за френска музика. Но допълни:

"Много е лесно да си избереш произволна държава. Данък печалба във Франция е 50%. Искате ли да имате данък 50%, щото нали Франция? Да задължиш някого да ти върти песните не би довело до нищо добро". 

Ицо Хазарта коментира и идеята държавата да подпомогне музикантите, които не могат да упражняват своята професия заради епидемията, с по около 4 хил. лв. Решението парите да бъдат отпуснати  - малко над 4 млн. лв. - бе взето днес официално от Министерския съвет - именно като продължение на спомената вече среща на музиканти с Борисов миналата седмица.

Още след нея Хазарта реагира - на база информацията, дошла по темата от прессъобщението на Министерския съвет, че около 1000 музиканти ще получат еднакви по размер помощи. Заради изразеното мнение Хазарта влезе в задочни спорове със свои колеги. Днес отново обясни позицията си - че подобна помощ трябва да има само за хора, които са си плащали данъците. И добави, че не вижда нищо лошо в това хората да имат различни мнения и да си ги отстояват. Не вижда врагове у инакомислещите.

"2021 г... след като водим разговор защо трябва да се слагат ваксини, сега водим разговори защо трябва да се плащат данъци. При следващо гостуване ще обсъдим защо трябва да се мият ръцете. Навсякъде в Европа държавите компенсират бизнесите. Когато държавта ти забрани да упражняваш своята дейност, тя трябва да те компенсира. Така го правят в ЕС. Това се доказва чрез данъчни декларации. За доходи от музика", заяви Ицо Хазарта.

И допълни:

"Вие можете да решите да вземете една балалайка, да се снимате във фейсбук и да кажете: дайте 4 хиляди лева."

Според рапъра музикантите би трябвало да са най-свободната част от едно общство.

"Аз не съм музикант, не познавам нотите, нямам певчески данни. Аз съм човек, който се занимава с музика. Музикантите би трябвало да са най-свободнта част от едно общество. И като ги видя как са наобиколили началника и ми става кофти. Преди две години си позволих участие в един предизборен концерт. Понесох критики, не направих добре, че присъствах там", сам припомни Ицо Хазарта.

Но се обърна към колегите си, появили се в Министерския съвет:

"Но Вас ви навряха много по-силно в предизборна кампания. Седят около началника и го молят да даде и той ще даде, защото има 20 дни до изборите. Няма да ги пита  - плащате ли си данъците, защото те ще му се разсърдят. По-лесно е да се сърдят на такива като мен."

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини