ЕС е готов да затегне визовите ограничения за държави, които не приемат обратно мигранти

Европейската комисия е готова да предложи до средата на годината по-строги визови ограничения за държавите, които не приемат обратно от ЕС свои граждани. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след заседание на Съвета на ЕС.

Тя отбеляза, че 39 държави сътрудничат и приемат върнатите свои граждани. По нейните думи предстои да бъде изготвен списък на страните, които отказват съдействие и на които може да бъдат наложени допълнителни визови ограничения. Еврокомисарят отбеляза, че преди взимането на решение ще се водят преговори с чуждите държави в опит да се постигне напредък без предприемане на нови мерки.

Йохансон отбеляза, че Турция приема обратно свои граждани, но е спряла да изпълнява споразумението за миграцията. ЕС и Анкара се договориха Турция да приема обратно мигранти, минали през нейна земя и достигнали Европа, като в замяна европейските страни приемат сирийски бежанци от турските миграционни лагери. Еврокомисарят поясни, че от август миналата година ЕС е приел по силата на споразумението 3000 бежанци. Очакваме Турция повече да не използва мигрантите като заплаха за ЕС, заяви тя.

Еврокомисарят посочи, че следващата седмица ЕК ще предложи въвеждане на "цифрово зелено удостоверение" за онези, които са ваксинирани срещу ковид с препарат, одобрен в ЕС; имат антитела срещу новото заболяване, или са били наскоро изследвани и не са заразени. Йохансон добави, че за въвеждането на това удостоверение ще има нужда от одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

По-рано ЕК поясни, че ваксинираните с препарат, неодобрен в ЕС, също ще се възползват от удостоверението, защото се предполага, че са развили антитела след имунизацията. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини