Обмислят разхлабване на мерките, връщат учениците в училищата

Обмислят разхлабване на мерките от 1 април. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на нови дози от ваксината на „Модерна“. От склада на „Бул Био-НЦЗПБ“ ваксините ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

„Ще има разхлабване на мерките. Вчера взехме това решение, днес то ще бъде облечено в заповед. Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище, а децата се връщат в детските градини и яслите на 5 април“, посочи Ангелов.

Нови дози от ваксината на "Модерна" пристигат в страната

Заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев ще бъде изготвен график, по които да се случи това. Детските градини ще могат да заработят от 5 април, съобщи още Ангелов.

„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, същото важи и за големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. По отношение на ресторантите експертното становище, което събира най-голяма подкрепа, е от 1 април да бъде разрешено само тези, които имат открити площи - градини. Нощните заведения остават затворени“, изброи министърът.

До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са изброени в момента, стана ясно още на брифинга. След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат в електронна среда обучението, всички практики, изпити и т.н.

През април очакваме в страната ни да пристигнат 700 000 ваксини. Това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят на политическо ниво, каза Ангелов.

„Получихме първата голяма доставка от 51 600 дози на „Модерна“. Утре очакваме 151 000 дози на „Астра Зенека“ и така за тази седмица ще имаме над 230 000 дози. За месец април очакваме към 700 000 дози. На базата на това сме изключително оптимистични за темпа, с които ще продължим ваксинация. Вчера ваксинираните са близо 10 000 души“, поясни още той.

На национално ниво броят на хоспитализациите намалява, съобщи проф. Ангелов.

„Леко сме обнадеждени от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да е трайна тенденция. С експертите, с които вчера коментирахме, надяваме се да сме на най-високата точка, в пика, на тази трета вълна, за която говорим“, заяви здравният министър.

Следващите два месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес по всички възможни канали и през лични лекари, и през електронната система, и със зелени коридори, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„В края на април не само ще има избор на ваксини, а ще има свободен избор на ваксини и по-скоро трябва ние да работим по мотивацията на гражданите да искат да се ваксинират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество“, поясни той.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Жо
    Жоро
    12 -13
    09:37, 30 мар 2021
    Браво, въпреки че не ви харесвам, одобрявам решението за разхлабване на мерките. Все пак сте българи и е време да работите за собствения си народ, а не да слушате чуждите господари. Децата трябва да ходят на училище! Всички мерки трябва да отпаднат, а не само да се смекчат.
    • Jh
      Jhb
      1 -2
      10:52, 31 мар 2021
      Какви чужди господари бе, червена бабо? Пак руски опорки бълнуваш...
  • 2
    До
    доц. Мангъров
    9 -6
    10:00, 30 мар 2021
    Оказа се, че въпреки всичките приказки, че се грижим за децата и че ги обичаме, ние не ги обичаме и ги осакатяваме. Цялото затваряне на училищата вече цяла година, е напълно безсмислено. Би трябвало да се вземат мерки за защита на учителите. Да носят по една, по две, по три, по колкото искат маски, да се ваксинират, ако искат, но децата трябва да ходят на училище. Този перверзен начин за справяне с епидемията, ще бъде пагубен за обществото и той ще нанесе в далечен план много сериозни щети.
    Мисля, че трябва да се върнем към нормалния живот. Хората, които са болни, просто трябва да си останат вкъщи. Трябва да се спре с извратения начин с епидемичния процес.
    Който иска, трябва да се пази, но е безсмислено да се налагат страховете на цялото общество. Най-рисковите контингенти, при които има опасност, когато се заразят, да се разболеят по-тежко, трябва да се пазят и да бъдат пазени. Затварянето на цялото общество с цел пазене на определени контингенти, е неразумно и неправилно. Това е все едно, за да спрем хората да загиват от автомобилни катастрофи, да затворим цялото движение по пътищата. Вече цяла година хората се съгласяват с тези мерки и отстъпват от свои права, за които са воювали столетия.
    • Му
      Мутафчийски
      2 -1
      18:40, 30 мар 2021
      Казваш, че било същото, като да затворим пътищата, щото по тях умират хора при автомобилни произшествия?!!!!!
      ... Грешиш...
      По-правилно е да се затворят пътищата ако по тях ранените и убитите са толкова много, че всички болници не биха могли да ги поемат..
      Правиш ли аналогия?
  • 3
    мачкайте яко народа, на гербистите давайте от бюджета, останалите да умират! Само тиквите имат право да виреят в бълхария!
  • 4
    Бъ
    българина
    4 0
    16:17, 30 мар 2021
    Е презерватив. От там излизат и управниците - също презервативи
  • 5
    64
    6432
    2 -1
    16:53, 30 мар 2021
    Аз едно нещо не мога да разбера в тази държава защо училищата са затворени а градините работят те малките деца спазват повече дистанция май или на учителите им отърва да са вкъщи кой мисли за нашите деца нали си взимат заплатите
  • 6
    ЕД
    Е да от 1
    3 0
    20:21, 30 мар 2021
    Е да от 1 април отворете за 4 дена и след това пак ще затворите всичко след изборите, това ви е целта.
Последни новини