Неделя Кръстопоклонна на Кръстова гора

    Heгoвo Πpeocвeщeнcтвo Cмoлeнcĸият eпиcĸoп Bиcapиoн oтcлyжи в деня на Неделя Кръстопоклонна /4 април/ архиерейската Bacилиeвa cвeтa Литypгия в мaнacтиpa „Cвeтa Tpoицa“ на Kpъcтoвa гopa с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. С епископа съслужиха йеромонасите от манастира Серафим и Евтимий, свещеник Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян и иподяконите Марин, Тодор и Георги.

    Третата неделя на Великия пост - Неделя Кръстопоклонна, е един от двата празника, на който Православната църква поставя Светия Христов кръст в центъра на своето богослужение и тържествено го почита, изнася го от св. олтар и го поставя в средата на храма за поклонение на вярващия народ. Другият празник е Въздвижение на Светия Кръст Господин /14 септември/. Защото Кръстът е хранител на целия свят, Кръстът е красота на Църквата, сила за царете, Кръстът е укрепление за вярващите, слава за ангелите и язва за демоните. В Литургийното св. евангелие се чете: „ Рече Господ: който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва.“ По думите на преп. Иоан Дамаскин: “Дървото на живота, посадено от Господ в рая, предизобразява Честния Кръст… Смъртта влиза в света чрез дърво, затова и чрез дървото на Кръста на хората били дарувани Животът и Възкресението”. Всичките недели през Великия пост са подготовка за посрещане на Славното Възкресение Христово - победата над тлението и смъртта!
    В края на св. Литургия приготвените да причастие приеха от Негово Преосвещенство Светите дарове.
    Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион като игумен на манастира отечески благослови богомолците в храма и призива да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта! Да имаме подкрепата на Честния кръст! Той преподаде архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

    Apxиepeйcĸo нaмecтничecтвo – Cмoлян
    Cнимĸи: Гeopги Палагачев

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини