Учители даряват на учениците си изографисана фасада на училището

По идея на директора на ОУ „Отец Паисий“, Искра Величка Чурчулиева, фасадата на училището ще бъде изрисувана. Така тя се надява сградата да бъде освежена, а и да станат първото такова училище в общината. Вдъхновена от публикувани в интернет снимки, директорката се свързва с Васко Лалов и Георги Ташков. Младежите се договорили за 2000 лв. да нарисуват на площ от около 30 кв.м  образа на Отец Паисий до входа на училището и четирите сезона на стената към вътрешния двор.

Учителите се разбрали да поемат сами тези разходи. Всеки отделил свои средства, Величка Чурчулиева, която е общински съветник дарила и едно месечно възнаграждение, а от Училищното настоятелство получили още 200 лв. От общината поискали да ползват  вишката и кметът им разрешил.  Изображенията трябва да са готови за 3 дни и ще са дарение за учениците  за  патронния празник на ОУ „Отец Паисий“, който се чества в края на април.

Единият от художниците, Васко Лалов, разказа, че се занимават с този вид изобразително изкуство от 17 години. Той и колегата му са самоуки, но се считат за професионалисти в тази област. В основата на този вид техника са залегнали уличните графити.

В момента се полага "грубата" боя, която ще е небе, а върху нея ще бъдат изрисувани цветя и животни. За поставената им задача те се използват около 40 л фасадна боя и 50 цвята спрей. Предполага се, че за 10 години цветовете ще избледнеят с до 1-2 тона.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини