Отборът на ПГТАТ-Хасково е шампион в състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“

    Отборът на хасковската Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ доказа лидерството си в автомобилния бранш. Тимът, ръководен от преподавателя инж. Атанас Атанасов, стана шампион в комплексното класиране в регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, провело се вчера и днес в Хасково.

    На второ място в комплексното класиране е ПГМТ-Пловдив, а на трето – ПГТСТ-Пловдив.

    В индивидуалното класиране в категорията „Най-добър млад автомонтьор“ първенец е Йордан Пейчев от ПГТАТ-Хасково, втори е Краси Перчинков от ПГМТ-Пазарджик, а трети е Юлиян Кукунджиев от ПГМТ-Пловдив.

    В индивидуалното класиране в категорията „Най-добър млад водач на МПС“ първенец е Илиян Чикенски от ПГТСТ-Пловдив, втори е Мартин Тодоров от ПГ-Карлово и трети е Никола Шишков от ПГМТ-Пловдив.

    В състезанието участваха общо 8 отбора от най-добрите професионални гимназии по автотранспорт и технологии в Южна България, които се бориха за спечелване на престижните отличия.

    Вчера бъдещите автомонтьори и водачи на МПС минаха теоретичен изпит. Водачите демонстрираха майсторско шофиране. Днес младите автомонтьори показаха умения по поддръжка и ремонт на автомобила. Те имаха да изпълнят няколко задания - да извършат демонтаж и монтаж на съединител на Опел Аскона 1.8 бензин; да извършат демонтаж и монтаж на автомобилна гума и да отчетат нейните параметри, да направят баланс на автомобилно колело; да регулират автомобилен фар; да сменят четки на пусков електродвигател /стартер/ на лек автомобил ВАЗ; да извършат компютърна диагностика и да отчетат стойностите на отделни величини /параметри/ на дизелов двигател с вътрешно горене.

    „Наградата, която спечелихме, мисля че се доказахме като училище и като професионалисти“, заяви преподавателят по учебна практика инж. Атанас Атанасов след приключване на състезанието.

    Директорът на гимназията инж. Донка Станчев отбеляза, че учениците от Хасково се обучават вече четири години с много хъс и мотивация, което е допринесло за постигане на високите резултати в провелото се състезание.

    „По време на състезанието отборите показаха в най-висока степен какво са усвоили и какво могат. Показаха сериозен напредък в усвояване на монтьорските умения. Наградите отидоха при най-добрите. Тези, които не успяха, имат мотивация следващия път да покажат повече“, каза още инж. Станчева.

    От хасковската ПГТАТ отчетоха, че през настоящата учебна година гимназията продължи да обновява и модернизира материалната си база – по Национална програма „Модернизация на системата на професионално образование“ са закупени Работещ макет в разрез на хибриден двигател Тойота, с електрическо задвижване, поставен върху стенд. Закупен е и Симулатор за хибридни и електрически системи, с който могат да се изучават работните характеристики на автомобил с хибридна система (двигател с вътрешно горене и електродвигател) или изцяло електрически. Симулатора представлява интерактивен модел за преподаване и усвояване на новите автомобилни технологии.

    Гимназията получи и съвременно Устройство за електронно управление на автомобила, съставено от електронен контролен блок, конфигуриран да работи с емулираните сензори и изпълнителни механизми, включени в устройството. С тях учениците ще подобрят практическите си умения в областта на автомобилната електроника и мехатроника.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Вече има достатъчно пари да е спонсор и ценител на изкуството:))
      • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • ВЯ
        В Язаки
        2 -1
        02:30, 21 апр 2021
        пасти да ядат
      • Те
        Теню гофняноф
        2 -1
        04:28, 21 апр 2021
        Рано или късно за всяко прасе идва Коледа
    Последни новини