Отборът на ПГТАТ-Хасково е шампион в състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“

  Отборът на хасковската Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й. Вапцаров“ доказа лидерството си в автомобилния бранш. Тимът, ръководен от преподавателя инж. Атанас Атанасов, стана шампион в комплексното класиране в регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, провело се вчера и днес в Хасково.

  На второ място в комплексното класиране е ПГМТ-Пловдив, а на трето – ПГТСТ-Пловдив.

  В индивидуалното класиране в категорията „Най-добър млад автомонтьор“ първенец е Йордан Пейчев от ПГТАТ-Хасково, втори е Краси Перчинков от ПГМТ-Пазарджик, а трети е Юлиян Кукунджиев от ПГМТ-Пловдив.

  В индивидуалното класиране в категорията „Най-добър млад водач на МПС“ първенец е Илиян Чикенски от ПГТСТ-Пловдив, втори е Мартин Тодоров от ПГ-Карлово и трети е Никола Шишков от ПГМТ-Пловдив.

  В състезанието участваха общо 8 отбора от най-добрите професионални гимназии по автотранспорт и технологии в Южна България, които се бориха за спечелване на престижните отличия.

  Вчера бъдещите автомонтьори и водачи на МПС минаха теоретичен изпит. Водачите демонстрираха майсторско шофиране. Днес младите автомонтьори показаха умения по поддръжка и ремонт на автомобила. Те имаха да изпълнят няколко задания - да извършат демонтаж и монтаж на съединител на Опел Аскона 1.8 бензин; да извършат демонтаж и монтаж на автомобилна гума и да отчетат нейните параметри, да направят баланс на автомобилно колело; да регулират автомобилен фар; да сменят четки на пусков електродвигател /стартер/ на лек автомобил ВАЗ; да извършат компютърна диагностика и да отчетат стойностите на отделни величини /параметри/ на дизелов двигател с вътрешно горене.

  „Наградата, която спечелихме, мисля че се доказахме като училище и като професионалисти“, заяви преподавателят по учебна практика инж. Атанас Атанасов след приключване на състезанието.

  Директорът на гимназията инж. Донка Станчев отбеляза, че учениците от Хасково се обучават вече четири години с много хъс и мотивация, което е допринесло за постигане на високите резултати в провелото се състезание.

  „По време на състезанието отборите показаха в най-висока степен какво са усвоили и какво могат. Показаха сериозен напредък в усвояване на монтьорските умения. Наградите отидоха при най-добрите. Тези, които не успяха, имат мотивация следващия път да покажат повече“, каза още инж. Станчева.

  От хасковската ПГТАТ отчетоха, че през настоящата учебна година гимназията продължи да обновява и модернизира материалната си база – по Национална програма „Модернизация на системата на професионално образование“ са закупени Работещ макет в разрез на хибриден двигател Тойота, с електрическо задвижване, поставен върху стенд. Закупен е и Симулатор за хибридни и електрически системи, с който могат да се изучават работните характеристики на автомобил с хибридна система (двигател с вътрешно горене и електродвигател) или изцяло електрически. Симулатора представлява интерактивен модел за преподаване и усвояване на новите автомобилни технологии.

  Гимназията получи и съвременно Устройство за електронно управление на автомобила, съставено от електронен контролен блок, конфигуриран да работи с емулираните сензори и изпълнителни механизми, включени в устройството. С тях учениците ще подобрят практическите си умения в областта на автомобилната електроника и мехатроника.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Вече има достатъчно пари да е спонсор и ценител на изкуството:))
   • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • ВЯ
    В Язаки
    2 -1
    02:30, 21 апр 2021
    пасти да ядат
   • Те
    Теню гофняноф
    2 -1
    04:28, 21 апр 2021
    Рано или късно за всяко прасе идва Коледа

  Хороскоп за 17.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  17 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  17 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
  17 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
  17 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
  17 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
  17 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
  17 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
  17 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
  17 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
  17 май 2021
  Последни новини