ЕК ще заобиколи съпротивата срещу Истанбулската конвенция

Европейската комисия ще предложи тази година законопроект, с който да се заобиколи съпротивата срещу въвеждането на Истанбулската конвенция. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изслушване пред Европейския парламент.

Почувствах се засегната, незачетена като жена и европеец, добави тя по повод случая, станал известен като "дивангейт". Понякога се изумявам, че трябва да говорим за толкова очевидни неща - хората в Европа да имат еднакви права и възможности, независимо откъде са, кого обичат, в какво вярват и на колко години са, добави тя.

Не успявам да намеря никакво оправдание в договорите за ЕС с това как се отнесоха към мен в Анкара, посочи Фон дер Лайен. Очаквам към мен да се отнасят като председател на уважавана в цял свят институция. Според мен всичко се случи, защото съм жена. Аз съм и първата жена председател на ЕК, допълни тя.

На снимките от предишни подобни срещи (на председателите на ЕК и на Европейския съвет с президента на Турция - бел. кор.) има достатъчно столове, но няма жени, отбеляза Фон дер Лайен. По нейните думи благодарение на кадрите от срещата всички са видели какво се е случило и това е предизвикало заглавия по целия свят, без да има нужда от подзаглавия.

Фон дер Лайен заяви, че от 10 години Истанбулската конвенция е подписана от държавите в ЕС, но някои страни още не са я ратифицирали, а други обмислят да се оттеглят. Това е неприемливо, заяви председателят на ЕК. Тя посочи, че законопроектът, който се подготвя, ще обяви насилието срещу деца и жени за престъпление в ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поясни пред евродепутатите, че служителите от неговия протокол не са имали достъп до залата за срещата с президента Реджеп Ердоган предварително, а когато са влезли, не е имало трети стол. Неколкократно открито изразих съжаление - към ЕК и към онези, които са се почувствали засегнати, добави той по повод това, че не отстъпи мястото си на Фон дер Лайен.
Той отчете, че вероятно някои жени са се почувствали обидени от видяното, но се е постарал да не предизвика политически скандал и да провали положените дипломатически усилия в навечерието на срещата в Анкара. Мишел добави, че ЕК и Европейският съвет са се договорили повече подобни случаи да не се допускат.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    ИЩ
    и ще е последната жена
    5 -1
    05:20, 27 апр 2021
    начело на ЕК, защото с глупостите си за ИК, след нея няма да има ЕС
    • трябва да подскача от радост, че Ердоган изобщо я е допуснал да влезе в стаята, където са разговаряли!
  • 2
    Пи
    пичове и потки
    10 -1
    07:53, 27 апр 2021
    Ако някой ви говори общи работи за европейски ценности и ала бала. Да знаете. Европейските ценности са - узаконена педерастия. Узаконена наркомания. Джендърство. Узаконена проституция. Никой не го боли хОЯ ,че в България протеже на меркел ви ограбва и нямате заплати и пенсии. Важното е ******** ******** да имат свобода да се шлякат на воля. И да заразяват младото поколение.
  • 3
    и утре когато един слънчев ден детето им се прибере в къщи и каже - Тате искам да си режа пишката аз съм жена. Тогава вече е късно. Така е възпитавано дълги години в училище. Искат това възпитание да влезе и в нашето училище. И при толкова много мълчащи съучастници е явно ,че ще успеят.
Последни новини