Италианският Робинзон Крузо напуска пустинния си остров

По искане на властите 81-годишният Мауро Боранди трябва да напусне италианския остров Будели, където живее от 1989 г., съобщава BBC.

„Ще си тръгна с надеждата, че в бъдеще Будели ще бъде защитен по начина, по който го защитавах в продължение на 32 години“, написа мъжът във Facebook. До 2019 г. той активно поддържаше страница в Twitter и публикуваше пейзажи от острова.

Сега освен Мауро Боранди, на острова в розов пясък живеят голям брой диви зайци.

"Беше ми писнало от много неща в нашето общество: консуматорството и политическата ситуация в Италия. Реших да се преместя на пустинен остров, далеч от цивилизацията. Исках да започна нов живот до природата“, обяснява Борнади.

През 2020 г. президентът на Национален парк Ла Мадалена обвини Боранди, че е преустроил незаконно в жилище бивша радиостанция от Втората световна война. Италианците събраха над 70 хиляди подписа, за да му позволят властите да остане на острова. На 25 април обаче Мауро обявяви, че е решил да напусне остров Будели и ще се премести в малко жилище на съседен остров.

Остров Будели се намира на 7 км от северното крайбрежие на Сардиния. През 2013 г. той беше продаден на търг за 2,94 милиона евро. Новозеландски предприемач стана новият собственик на острова. Островът беше обявен за продан, след като предишният му собственик - агенция за недвижими имоти в Милано, фалира. Националният парк обаче оспори търга в съда и след три години съдебен спор (през 2016 г.) съдът постанови, че спорният актив трябва да бъде прехвърлен на управлението на Националния парк.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини