Изменението на климата вече незабележимо измества оста на Земята според нови данни

Въздействието на човечеството върху климата на нашата планета е толкова дълбоко, че в продължение на десетилетията се е изместила самата ос, около която се върти Земята, съобщават учени. Според тях повишеното топене на леда променя разпределението на масата на Земята, а то от своя страна - разположението на полюсите. 

Авторите на новото проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, изследват феномена на полярния дрейф, при който Северният и Южният магнитен полюс на планетата се местят по нейната повърхност, за разлика от географските. Откритията им показват, че повишеното топене на лед на фона на глобалното затопляне е най-вероятната причина за изместването на полюсите от 1981 до 2020 г.

Смята се, че изместването на оста на Земята се дължи на много фактори, включително съществуването на огромни аномалии в разтопено желязо на ядрото ​​вътре в планетата. Но проучванията показват, че има и други фактори и че изменението на климата също може да допринесе за тези процеси.

„По-бързото топене на лед при глобалното затопляне бе най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години“, обяснява водещият изследовател Шаншан Дън (Shanshan Deng) от Института за географски науки и изследвания на природните ресурси в Китай.

Учените свързват тези процеси с ускоряването на топенето на ледниците и, като следствие, с увеличаването на запасите от течна вода на планетата. Според тях повишаването на нивото на Световния океан влияе върху разпределението на масата на Земята и нейното въртене. Всички заедно от своя страна оказват влияние върху изместването на полюсите. 

Макар полярният дрейф е естествен феномен, наблюдаван от учените повече от век, полярния дрейф бързо набира скорост в по-ново време, заедно с промяна на посоката от запад на изток в магнитния Северен полюс, наблюдаван за първи път през 90-те години.

С течение на времето полюсите изминават стотици километри, заради което се налага да се направят корекции на Световния магнитен модел, който е в основата на навигационните системи като GPS.

Според изчисленията на екипа - въз основа на сателитни данни от мисията на НАСА GRACE и оценки на загубите на ледниците и изпомпване на подземни води от 80-те години на миналия век - основният двигател на промяната на полярния дрейф, наблюдаван през 90-те години, е топенето на ледниците.

"По-бързото топене на леда при глобалното затопляне е най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години", обясняват изследователите в своето проучване .

Според изследователите от 1995 до 2020 г. средната скорост на дрейфа се е увеличила 17 пъти в сравнение с периода 1981-1995 г. Според същите учени обаче топенето на лед не е в състояние напълно да обясни тези процеси.

Справка: Polar Drift in the 1990s Explained by Terrestrial Water Storage Changes
S. Deng S. Liu X. Mo L. Jiang P. Bauer‐Gottwein
First published: 22 March 2021 https://doi.org/10.1029/2020GL092114

Източник: Climate Change Has Now Invisibly Shifted Earth's Axis, New Data Reveal,  ScienceАlert

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ко
  Коцето
  3 -1
  23:23, 27 апр 2021
  Ангел Кунчев да пише за влиянието на КОВИД пандемията върху изместването на земната ос и как като се ваксинираме оста ще се върне на мястото си. Тогава и академик може да стане. Докторчето, което за последно е видял пациент на държавен изпит. Маришкия бек. Пази боже, сляпо да прогледне.
 • 2
  Ид
  идва либерален геноцид
  0 0
  13:13, 1 май 2021
  Богатия ще си ползва яхти,самолети и вертолети а бедния ше бъде принуден зимата и единия си реотан за отопление да изключи.
 • 3
  Ее
  Ее
  0 0
  07:15, 3 май 2021
  Пълни глупости на некадърни тарикат учени.Точно обратното. Промяната в наклона на оста води до промяна в климата.
 • 4
  Зи
  Зико
  0 0
  08:36, 7 май 2021
  В исляма има много хадиси за края на света, едната от тях и последна е че слънцето ще почне да гре от запад май натам отиват нещата.

Видеа по темата

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини