Ваксината на Pfizer може да причини миокардит и перикардит в 1 на 100 000 случая

Един от страничните ефекти на ваксината Pfizer може да бъде миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на перикарда -  мембраната около сърцето).

До такива заключения стига неокончателният доклад за страничните ефекти на ваксината на комисията на израелското министерство на здравеопазването.

Съдържанието на документа е частично оповестено вечерта на 23 април от канал 12 на израелската телевизия.

Според доклада 62 израелци са развили миокардит или перикардит малко след ваксинацията. 55 от тях са млади мъже на възраст 18-30 години, 6 са жени. Средната възраст на пациентите с миокардит е 22 години, перикардит - 24 години. 56 души са се разболели след втората доза ваксина, 6 след първата доза.

60 души, т.е. по-голямата част от тях са се възстановили и са изписани от болница в добро състояние. Те ще продължат да бъдат наблюдавани от здравната каса.

2 от 62 случая са завършили със смърт - починала е 22-годишна жена и 35-годишен мъж. И двамата преди това не са имали оплаквания. Но и в двата случая са необходими допълнителни тестове, за да е сигурно, че диагнозата е правилна.

Въз основа на получените данни комисията формулира следните  заключения в доклада:

Първо, статистическите данни са възможен страничен ефект на миокардит при 1 на всеки 100 000 души, ваксинирани с втора доза Pfizer.

Второ, честотата на това явление може да е по-висока сред мъжете на възраст между 16 и 30 години. В тази възрастова група рискът сега се оценява на 1 на всеки 20 000 души, ваксинирани с втората доза.

Комисията подчертава, че тези данни трябва да се сравняват със средната честота на миокардит и перикардит в тази възрастова група. Необходимо е да се разбере дали има повече случаи през периода на ваксинация - или данните са подобни на миналата година и близостта по време на тези случаи и ваксинацията е съвпадение.

Данните от доклада обаче са предадени на Pfizer, американската Агенция по храните и лекарствата FDA и американските Центрове за контрол на заболяванията, които решават да проведат своя собствена проверка.

Канал 12 съобщава, че докладът на комисията е представен на генералния директор на израелското министерство на здравеопазването на 11 април, но едва вчера са  са публикувани тези данни. Докладът е подписан от експерти и висши служители от Министерството на здравеопазването и няколко болници.

В началото на документа се подчертава, че това е неокончателен доклад.

„В светлината на важността на резултатите сметнахме за целесъобразно да ви изпратим (на генералния директор на Министерството на здравеопазването) междинен отчет още на този етап от работата, който все още не е завършен“, се казва в документа.

„Тези резултати са представени на компанията Pfizer, която заяви, че на този етап не е получила аналогични резултати в останалия свят и ще проучи явлението в детайли. Възможна причина за липсата на подобни резултати в други страни може да е ниският процент на ваксинация на млади хора, особено на възраст под 30 години“, се казва в доклада.

Комисията обеща скоро да представи по-подробен доклад по този въпрос. В същото време обаче експерти от Министерството на здравеопазването препоръчват кампанията за ваксиниране да продължи в сегашния й вид - за граждани на 16 и повече години.

В същото време лекарите отбелязват, че подобен страничен ефект в бъдеще може да се появи и при юноши на възраст 12-15 години, ако и при тях започне ваксинация.

В заключителните бележки към доклада експертите отбелязват, че все още липсват достатъчно данни, за да се установи дали случаите на миокардит при младежите наистина са свързани с ваксинирането им.

„Създава се впечатление, че има ръст на заболеваемостта, особено сред младите мъже с честова 1:20 000 след ваксинацията. Възможно е появата на миокардит да е свързана с получаването на ваксината (особено втората доза)“, заключават експертите.

„Документът свидетелства за много професионалната и сериозна работа на комисията. И затова Министерството на здравеопазването трябва да инициира публикуването й. Това може да укрепи общественото доверие в Министерството на здравеопазването, здравните каси и самата ваксина“, подчертава д-р Ади Нив-Ягода, специалист по здравна политика и член на експертната група по програмата "Маген Израел".

Израел е държава с една от най-успешните ваксинационни програми в света. В четвъртък тя отчете нито един смъртен случай в резултат на Ковид-19 на дневна база за първи път от 10 месеца.

Източник: Отчет минздрава: в 1 из 100 тысяч случаев вакцина Pfizer может вызывать миокардит и перикардит, «Детали» (издава се в Израел)

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта (5)

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини